В събота, 5 май, ще бъде отбелязана 200-годишнината от рождението

...
В събота, 5 май, ще бъде отбелязана 200-годишнината от рождението
Коментари Харесай

Актуални ли са все още теориите на Карл Маркс?

В събота, 5 май, ще бъде маркирана 200-годишнината от рождението на немския мъдрец Карл Маркс, който остава една от най-влиятелни и противоречиви персони в историята, осведоми ДПА.

Капитализмът обаче към момента е жив и деен, 150 години откакто Маркс пророкува падението му в труда си " Капиталът ".

ДПА проучва до каква степен теориите, изложени от брадатия мъдрец, към момента се смятат за настоящи от актуалните икономисти.

Отчуждаване

Работниците са отчуждени от непрестанно възходящия резултат от техния труд, който се употребява за употребата им и за увеличение на частната благосъстоятелност на притежателите на капитала.

" Капитализмът е податлив да комерсиализира всичко и това на собствен ред е отправната точка за мощен развой на отчуждаване ", показва Густав Хорн, шеф на Института по макроикономика (IMK) на фондация " Ханс Бьоклер " към Обединението на немските профсъюзи (DGB).

В книгата си " Капиталът на 21 век " известният френски икономист Томас Пикети се съгласява с Маркс, стигайки до умозаключение, че благосъстоянието е съсредоточено на върха на обществото, където към този момент е в обилие.

Михаел Хютер, шеф на Института за немска стопанска система (IW) в Кьолн обаче не е склонен.

" Концепцията за отчуждаването исторически е изтласкана от автономията на груповото договаряне и общественото партньорство, дуалното професионално образование и стабилността на общоприетите трудови връзки ", показва той.

Масова беднотия

Заплатите не могат да превишат равнището, позволяващо облекчаване единствено на най-насъщните потребности, и армията нископлатени или безработни пролетарии непрекъснато се усилва.

" Пазарната стопанска система съумя да докара до благополучие огромни елементи от обществото в западните страни ", споделя Йорг Кремер, основен икономист на Комерцбанк (Commerzbank).

Разширяващото се благополучие в доста азиатски страни също се основава на пазарната стопанска система, добавя Кремер.

Учението на Маркс, съгласява се той, е основало чувството за нужда от съществена обществена отбрана.

" Маркс вярно е показал мизерията на служащите през 19-и век ", отбелязва специалистът.

Падението на капитализма

Според Маркс това е неизбежно развиване, " естествен закон ".

Главният икономист на Декабанк (Dekabank) Улрих Катер обаче показва способността на капитализма да се приспособява.

" Въпреки всички проблеми, пазарните стопански системи - дружно с икономическата активност на страните - имат опцията и способността да отговорят на актуалните провокации на неравноправие и структурни промени ", споделя той.

Приложимост

" За актуалната стопанска система теориите на Карл Маркс са безсмислени. Прогнозите му за икономическото развиване са опровергани от действителното развиване ", съгласно икономиста Фолкер Виланд.

Други обаче не са съгласни с тази теза.

" Той е живял във време, доста сходно на нашето. Точно както промишлените браншове през днешния ден са застрашени от усилването на автоматизацията, по този начин е бил заплашен и селскостопанският бранш тогава ", отбелязва Катер.

Източник: БТА
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР