В събота, 31 март, жителите на Земята ще могат да

...
В събота, 31 март, жителите на Земята ще могат да
Коментари Харесай

Утре ще може да наблюдаваме синя луна


В събота, 31 март, жителите на Земята ще могат да следят "синя луна " - второ пълнолуние в един календарен месец.

Както оповестява Space.com, идващото сходно събитие може да се види едвам през 2020 година

"Синята луна " не е в действителност синя, както допуска художникът на изображението нагоре. Луната може да наподобява малко по-синя, в случай че е имало съществено вулканично изригване, изхвърлящо тонове частици във въздуха, които да придадат този характерен нюанс. Във всеки случай, сините луни не се назовават по този начин поради техния цвят и наподобяват като всяко друго пълнолуние.

Терминът постоянно е бил обвързван с "допълнително " пълнолуние. През първата половина на 20-ти век, да вземем за пример, по този начин се назовава четвъртото пълнолуние за сезона - пролет, лято, зима или есен, вместо нормалните три.

Но тази формулировка е била погрешно интерпретирана през годините и през днешния ден назоваваме второто пълнолуние за един месец "синя луна ".

Фразата "веднъж на синя луна " допуска, че този небесент феномен е извънредно необичаен, само че това не е по този начин. Сините луни се срещат един път на всеки 2.7 години приблизително и от време на време доста по-често.

Например "Синята луна " на 31 март ще бъде второто такова събитие тази година - това събитие бе следено на 31 януари. Тогава бе допустимо да се следи и рядката "кървава синя суперлуна " - "синята луна " съответства със суперлуна и цялостно лунно затъмнение.

Сините луни съществуват, тъй като нашите календарни месеци не са напълно синхронизирани с лунните месеци.

Обиколката на от Луната към Земята лишава 29,5 дни, през което време виждаме спътника да минава през всичките си етапи. Но всички календарни месеци (с изключение на февруари) имат 30 или 31 дни, тъй че понякога се случват две пълнолуния в един месец.

След събота "синя луна " жителите на нашата планета ще могат да следят през 31 октомври 2020 г./offnews.bg
Източник: skandal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР