В събота (27 юли) в 15:00 часа БНТ1 ще излъчи

...
В събота (27 юли) в 15:00 часа БНТ1 ще излъчи
Коментари Харесай

БНТ отбелязва 100 години от рождението на патриарха на българската анимация

В събота (27 юли) в 15:00 часа БНТ1 ще излъчи креативен портрет на художника Тодор Динов - учредител на Българската анимационна школа, основател на първата студия за анимационни филми у нас и създател на катедрата по анимация към ВИТИЗ (днес Националната академия за театрално и кино изкуство).

Автори на документалната лента са Елена Сотирова и Иван Атанасов, оператор е Светлозар Антонов.

През 1954 година дипломната работа на Тодор Динов - кино лентата „ Юнак Марко " - слага началото на професионалното рисувано кино у нас. Анимацията е основана по претекстове от националния епос за Крали Марко и е приета от критиците за творба на международно ниво. Тодор Динов е

създател, режисьор и сценарист на повече от 40 анимационни продукции и няколко игрални кино лентата, карикатурист, илюстратор, живописец и плакатист. Негови възпитаници са аниматори и режисьори като Доньо Донев, Стоян Дуков, Иван Андонов, Иван Веселинов.

Самият Динов споделя, че почнал да рисува, когато гледал майка си да тъче килим с големи червени и зелени ромбове и черно-бели орнаменти. Когато се вглеждал в шарките, фигурите започвали да трептят и това била първата „ анимация " в живота му. Взема уроци по изобразяване в Промишленото учебно заведение в Пловдив, а по-късно приключва театрална украса в Художествената академия в София.



През 1965 година се ражда неговият филм „ Маргаритката ", който се трансформира в емблема на българското анимационно изкуство. Анимационната история обира овациите на фестивалите в Лайпциг, Буенос Айрес, Анкара, Виена, Чикаго и Кан. През 1967 година „ Маргаритката " е разгласен за най-хубавия български детски филм.

Края на 50-те и началото на 60-те години на ХХ век са белязани от кино произведения, които носят отпечатъка на модернизма: " Прометей ", " Ревност ", " Гръмоотоводът ", " Приказка за боровото стръкче ".

Тодор Динов работи и в игралното кино за филмите " Иконостасът ", " Парижки дъжд ", " Барутен буквар ". Неговият филм " Ламята ", който БНТ1 ще покаже от 13:30 часа в събота (27 юли), е основан през 1974 година по сюжет на Николай Хайтов. Оператор е Борис Янакиев, а музиката към кино лентата е на Александър Бръзицов. Зрителите ще имат опция да видят на екрана на публичната телевизия незабравимите артисти Никола Тодев, Георги Парцалев, Петър Слабаков, Васил Михайлов, Вълчо Камарашев, Домна Ганева, Евстати Стратев, Лъчезар Стоянов, Сотир Майноловски и други

Тодор Динов е един от гостите в първото издание на именитото предаване на Българска национална телевизия „ Всяка неделя " на 7 януари 1979 година. Тогава на въпрос на Кеворк Кеворкян „ Какво Ви донесе анимацията ", той дава отговор: „ Тя не ми донесе, тя ми отнесе очите, само че ми даде опция да слага рисунката в четвъртото измерение "

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР