В събота, 19 септември, връх Хаджи Димитър (Бузлуджа) ще се

...
В събота, 19 септември, връх Хаджи Димитър (Бузлуджа) ще се
Коментари Харесай

Пърформънс с номинация за ИКАР превръща Бузлуджа в театрална сцена

В събота, 19 септември, връх Хаджи Димитър (Бузлуджа) ще се трансформира в театрална сцена.

За повторно паметникът ще стане хазаин на " Нонумент " - план на Стефан А. Щерев и ЛИГНА Колектив (Германия), номиниран за Националната театрална премия ИКАР 2020 в категорията " Съвременен танц и пърформанс " (церемонията за връчване на премиите за 2020 година ще се организира на 31 октомври).

Представлението е самобитна пиеса за слушане, отдадена на нонументите. Това са паметници, които са изгубили или трансформирали символната си стойност вследствие на промени в идеологията и политическата и обществена конструкция на обществото.

" Създадени като места за прослава и памет, нонументите се оказват в забвение, занемарени и оставени на въздействието на времето, напомняйки за непостигнати утопии, за насила и съучастничество ", разяснява Стефан А. Щерев.

Участниците претърпяват архитектурата, стават очевидци на подиуми от историята на (НЕ)паметника и получават покана за осъществяване на нормални, ежедневни жестове, които в своята поверителност припомнят протестните пърформанси на Иржи Кованда в Прага от 1976 година или на Ердем Гюндюз в парка " Гези " в Истанбул от 2013 година.
Източник: mediapool.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР