В Съборния храм в Белград днес ще се състои интронизацията

...
В Съборния храм в Белград днес ще се състои интронизацията
Коментари Харесай

Новият сръбски патриарх: Аз съм сърбин, но преди всичко християнин!

В Съборния храм в Белград през днешния ден ще се състои интронизацията на новоизбрания патриарх на Сръбската православна черква Порфирие, оповестяват сръбските медии.

Светското име на новоизбрания патриарх е Първослав. Роден е в Бечей през 1961 година Порфирие приказва гръцки, британски, немски и употребява съветски език, защитил е докторат в Атина и е въвел службата на свещеници в армията. Създал е лечебна общественост за лекуване на зависимости в манастира Ковил, приета за най-успешния план за лекуване на наркомании. За себе си споделя, че е сърбин, само че на първо място християнин, което е универсална полезност, съобщи Българска телеграфна агенция.

Като загребско-люблянски митрополит от първия ден на мощните трусове в Централна Хърватия е бил с народа.

По време на мандата си в загребско-люблянската епархия той отправяше послания за помиряване. През 2016 година обаче се озова в скандал, откакто се появи запис, на който пет години по-рано в Чикаго пял четническа ария. След това той изрази страдание за " злоупотребата и операцията с видеозаписа, на който той се намира измежду група свещеници, които пеели четнически песни " и за пропастта сред сърби и хървати. Той съобщи, че като посетител в Чикаго не е имал опция да въздейства на събитията.

Същата година Порфирие съобщи в някогашния концентрационен лагер в Ясеновац: " не сме пристигнали да броим жертвите, дойдохме да се молим едни на други за амнистия ".

Кой е новият патриарх на Сръбската православна черква и какви са дилемите му?

Загребско-люблянският митрополит Порфирий (Перич) беше определен за новия патриарх на Сръбската православна черква (СПЦ), стана ясно в четвъртък от осведомителната работа на Сръбската черква, предава ТАСС.

Съобщението гласи: „ Светият архиерейски събор на Сръбската православна черква, на съвещанието си на 18 февруари 2021 година в църквата „ Свети Сава “ на Врачар, избра. Загребско-люблянският митрополит Порфирий за патриарх на Сърбия. Веднага след изборите бе отслужен признателен молебен. Звънът на камбаните на църквата „ Свети Сава “ заяви, че е определен 46-ият сръбски патриарх! “.

Патриархът бе избран посредством чоп. Както заяви източник в СПЦ пред сътрудник на ТАСС, трима претенденти бяха определени за втория тур на Загребско-люблянският митрополит Порфирий и епископа на Баня Лука Ефрем (Милутинович).

Биография на новия патриарх

Новоизбраният патриарх Порфирий (в света - Первослав Перич) е роден през 1961 година в град Бечей (Сърбия), приключил е гимназията в град Нови Сад. През 1985 година поставя отшелнически обет в манастира Високи Дечани от духовния си татко Йеромонах Ириней (Булович) (сега свещеник на Бач, един от претендентите за патриарх). През 1986 година е ръкоположен в ранг иеродиякон от бъдещия сръбски патриарх Павел.

През 1986 година приключва богословския факултет на Белградския университет, след което до 1990 година учи в Атина в аспирантура. От 1990 година служи в манастира Ковил, след което е назначен за свещеник на манастира. През 1999 година е назначен за викарий на Бачката епархия с епископски чин. През 2004 година пази докторска дисертация в богословския факултет на Атинския университет.

Като началник на катедрата по пасторална логика на психиката в Богословския факултет на Белградския университет той взе участие интензивно в лекуването на зависимости. Организира обществото за лекуване на наркомании „ Земя на живите “. Специалист в актуалната активност на деструктивните секти, той основава публично съдружие за ресоциализация на жертвите на религиозни секти.

От 2010 година той дава отговор за взаимоотношението сред СПЦ и сръбските въоръжени сили и вкарва институцията на военните свещеници в армията. От 2014 година той оглавява Загребско-Люблянската митрополия.

Владее гръцки, британски, немски и съветски език.

Апостолският чоп

Изборите, съгласно църковните догми, се организираха три месеца след гибелта на предходния глава на СПЦ, патриарх Ириней, който умря от затрудненията на коронавирусната зараза на 20 ноември 2020 година Както по-рано оповестиха пред ТАСС в пресслужбата на СПЦ, изборите на патриарха се организираха в криптата на неотдавна приключената основна сръбска катедрала - църквата Свети Сава - при съблюдаване на всички епидемиологични условия и ограничения за сигурност.

Възгледи на новоизбрания патриарх

Според специалисти в региона на живота на сръбската черква, новоизбраният патриарх принадлежи към кръга на съидейниците на Бачкия свещеник Ириней, който има голямо въздействие в СПЦ. Порфирий приема отшелнически клетви от Ириней и също се образува под негово въздействие по време на активността му в манастира Ковил. Следователно през идващите години стратегическият ход на сръбската черква, заложен от патриарх Павел, както и от патриарх Ириней с поддръжката на Бачкия свещеник Ириней, няма да се промени, съобщи " Фокус ".

Митрополит Порфирий е корав последовател на същинските догми на православието и неведнъж е подлагал на критика схизматичната активност на Константинополския патриарх. Владиката заема твърда позиция по въпроса за Косово, като счита Косово за Юоснова за съществуването на Сръбската черква, завет, вертикала, която осмисля предишното и без която няма бъдеще “. Порфирий има опит в сполучливо съдействие със светските управляващи на Сърбия, той сполучливо внедри институцията на военни свещеници в сръбската войска и сега се застъпва за интензивно взаимоотношение сред църквата и страната.

От 2014 година владиката оглавява най-сложната митрополия, обхващаща териториите на Словения и Хърватия, откъдето съвсем цялото православно население е изгонено след разпадането на Югославия и последвалите военни спорове. Независимо от това, той остави добър спомен за себе си в Хърватия, интензивно помагайки на жертвите на мощното земетресение на 29 декември 2020 година, което умъртви седем души и аргументи многомилионни вреди на страната.

Подобно на Бачкия свещеник Ириней, новоизбраният патриарх Порфирий изпитва огромно почитание към Русия. В изказванията си той неведнъж отбелязва „ особените, роднински връзки на сръбския и съветския народ “, акцентирайки „ същите полезности, обща религия и обща еднаквост “ на сърбите и руснаците.

Предизвикателства

Новият началник на СПЦ ще би трябвало незабавно да реши редица проблеми, в това число внезапно утежняване на обстановката в Косово, кадрови въпроси, в това число въпроса за избора на нов Черногорско-Приморски митрополит, опити за основаване на „ самостоятелни православни църкви “ с поддръжката на Запада на каноничните територии на СПЦ в Черна гора, Северна Македония и Косово.

Несъмнено един от радостните моменти от началото на службата на новия патриарх ще бъде освещаването и откриването на църквата Св. Сава, която патриарх Ириней не съумя да открие. Очаква се представители на съветските всемирски и духовни управляващи да участват на това историческо за Сърбия събитие.

Несъмнено още в първите дни от новия патриарх ще се чака да удостовери позицията на Сръбската православна черква във връзка с дейностите на Константинополската патриаршия, довела до разединение в Украйна, Кипър, недоволство в православните църкви.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР