В руското здравно министерство се обсъжда идеята за забрана на

...
В руското здравно министерство се обсъжда идеята за забрана на
Коментари Харесай

БЕЗ ПИЯНДЕТА УИКЕНДИТЕ: Спират продажбата на алкохол в почивните дни! В магазините ще...

В съветското здравно министерство се разисква концепцията за възбрана на продажбата на алкохол в почивните дни, написа в. „ Известия”. Изданието се базира на източници от Държавния научно проучвателен център по профилактична медицина (ГНИЦПМ).

В плана на документа, разработван от центъра се отбелязва незадоволителният брой ограничения за понижаване на злоупотребата с алкохол и ниското равнище на профилактиката на алкохолизма измежду популацията. В частност се акцентира неналичието на обща за страната възбрана за продажба на алкохол в почивните дни, която специалистите от ГНИЦПМ считат за ефикасна.

При възможното приемане на мярката здравното министерство ще би трябвало да създаде механизъм за използването и с останалите ведомства в страната.

Преди време в Русия бе неразрешена продажбата на алкохол в магазините през нощта. Всеки регион на страната обаче взема решение за времето на деяние на мярката, като съгласно закона тя не се отнася до питейните заведения. В Москва пиячка от супера не може да се купи сред 23:00 и 08:00 часа, Московска област от 21:00 до 11:00 часа. В Санкт Петербург - възбраната е в действие в интервала 22:00 до 11:00. По-строги са рестриктивните мерки в Якутия, където в магазините не се продава алкохол сред 20:00 и 14:00 часа. Подобно е ситуацията и в Тулска област, където водка може да се купи единствено сред 14:00 и 22:00. Най-строго се ползва мярката в Чечения. Там алкохол се продава по магазините единствено по 2 часа дневно - от 08:00 до 10:00.

В някои области на Русия локалните управляващи са забранили продажбата на алкохол през почивните дни. Това се прави към този момент в Уляновска и Кировска област.

На други места е спряна търговията с алкохол в дните на абитуриентския балове, а също и на 25 май (края на образователната година), 1 юни (Ден не детето), 27 юни (Ден на младежта), 1 септември (началото на образователната година), 11 септември (Ден на трезвеността). Властите на всяка област в Русия имат компетенции да уголемяват действието на възбраната и в други дни през годината.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР