В руското тихоокеанско пристанище жителите очакват Ким Чен Ун от Северна Корея

...
В руското тихоокеанско пристанище жителите казват, че звездите може да
Коментари Харесай

В руското тихоокеанско пристанище жителите казват, че звездите може да са се подредили за посещение на севернокорейския лидер Ким Чен Ун, от което Съединените щати се опасяват може да доведе до повече доставки на оръжия за руската армия в Украйна.

Пътуването на Ким все още не е потвърдено. Това беше съобщено за първи път от The New York Times, цитирайки неидентифицирани американски служители, а разузнавателната агенция на Южна Корея каза, че е възможно. Но държавните медии в Северна Корея и Русия мълчат.

Кремъл каза, че „няма какво да каже“ по въпроса, въпреки че президентът Владимир Путин трябва да говори тази седмица на икономически форум в руското тихоокеанско пристанище Владивосток, 6500 км (4000 мили) източно на Москва.

Един източник, който говори при условие за анонимност, каза на агенция Ройтерс, че посещението на Ким се очаква през следващите дни. Руската информационна агенция Интерфакс цитира няколко неидентифицирани източника, според които Ким скоро ще посети Далечния изток на Русия.

Ким изглежда е заминал за Русия с влак, съобщи в понеделник южнокорейският телевизионен оператор YTN, позовавайки се на правителствен източник.

Владивосток е само на 130 километра (80 мили) от границата на Русия със Северна Корея. Ако наистина осъществи пътуването, това ще бъде само второто му известно посещение в Русия.

Във Владивосток имаше засилено полицейско присъствие по улиците от обикновено, но не бяха поставени севернокорейски знамена – за разлика от последния път, когато градът беше украсен с червените петолъчни звезди, които украсяват знамето на комунистическата страна.

На централния площад на Владивосток, до паметника на войниците от Червената армия, руснаците казаха, че очакват посещението на Ким.

„И двете страни показват зъби на целия свят и могат да отстояват себе си. Така че има нещо общо“, каза жителят на Владивосток Фьодор, който отказа да назове фамилията си.

Други посочиха икономическия форум, на който Путин присъства.

"Прави се форум, така че всичко се събира - ще дойде", каза Николай, който също отказа да назове фамилията си. „Охраната отново ще тича след лимузината му.“

Северна Корея

По време на Студената война Москва подкрепяше Северна Корея, въпреки че отношенията бяха сложни, когато китайският Мао Цзедун се раздели с Кремъл заради целта му за мирно съжителство със Запада.

След разпадането на Съветския съюз през 1991 г. охлаждането на отношенията на фона на хаоса в Русия и Китай се смята за най-мощното влияние върху Пхенян.

САЩ изразиха загриженост относно това, което наричат ​​напредък в преговорите за оръжия между двете страни, като съветникът по националната сигурност на Белия дом Джейк Съливан призова Ким „да не доставя оръжия на Русия, които в крайна сметка ще убият украинци“.

Анализатори казват, че Северна Корея разполага с огромни запаси от артилерийски снаряди, ракети и боеприпаси за малки оръжия, които биха могли да помогнат на Русия да попълни огромните запаси, които е изразходвала за повече от 18 месеца война в Украйна.

В замяна Русия може да предложи зърно, петрол и военни технологии, тъй като Ким се стреми да развие способности като ядрени подводници и военни разузнавателни сателити.

„Може би те ще бъдат приятели с нас, но не и със САЩ“, каза Елена, туристка от Хабаровск, руски град на река Амур, граничещ с Китай.

САЩ обвиниха Северна Корея, че доставя оръжия на Русия, но не е ясно дали са извършени доставки. Русия и Северна Корея отрекоха тези твърдения, но обещаха да задълбочат сътрудничеството в областта на отбраната.

Най-яркият знак за това дойде през юли, когато руският министър на отбраната Сергей Шойгу посети Пхенян и посети изложба на оръжия, включваща забранените балистични ракети на Севера. По-късно той застана до Ким и поздрави ракетите, докато се търкаляха по време на военен парад.

„Той [Ким Чен Ун] е толкова загадъчен човек, така че дори не знам дали ще дойде или не“, каза жителката на Владивосток Светлана. „Но мисля, че той трябва да дойде – имаме някои промени, така че трябва да му е интересно какво се случва в Русия.“

Източник: Reuters
Източник: aljazeera.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР