В руския град Вязма днес бяха препогребвани тленните останки на

...
В руския град Вязма днес бяха препогребвани тленните останки на
Коментари Харесай

Тленните останки на 120 войници, загинали във войната между Франция и Русия през 1812 г., бяха прeпогребани в Смоленска област

В съветския град Вязма през днешния ден бяха препогребвани тленните остатъци на шестима цивилни, а също по този начин на 120 съветски и френски бойци, взели участие в боевете край Смоленск през 1812 година Открит бе и монумент, предадоха ТАСС и Франс прес.

Останките били открити предходната година по време на експедиция, проведена от Фонда за развиване на руско-френските начинания.

" Френски бойци от 24-и, 30-и, 55-и и 106-и пехотен полк и други елементи, почивайте в мир... а вашето приятелство ще стане приятелство на нашата нация, дано гибелта ви постоянно да припомня за законите на мира и братството ", съобщи френският боен аташе в Русия бригаден военачалник Иван Мартен.

Участие в церемонията взе потомък на наполеоновия маршал от рода на принцовете Мюра, представителят на фамилията на Романови по майчина линия княз Георги Романов, а също по този начин наследници на съветския военачалник Михаил Кутузов.

" Това е голяма точка на историята в нашата страна за нашите две народи ", съобщи княз Романов.

На церемонията участваха също близо 100 членове на клуба за исторически възстановки на Русия в съветски и френски военни униформи от това време.

Под сипещия се сняг и при температура от минус 15 градуса останките на 126 починали, разпределени в осем ковчега, покрити със знамената на двете страни, бяха препогребани под топовни салюти, в наличието на стотината възстановчици във военни униформи, публични лица и потомци на велики генерали от епохата на Наполеон, отбелязва Агенция Франс Прес.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР