В руски съд в Далечния изток днес започна процес срещу

...
В руски съд в Далечния изток днес започна процес срещу
Коментари Харесай

Съдят руската активистка от Монолози на вагината, обвинена в порнография

В съветски съд в Далечния изток през днешния ден стартира развой против феминистка активистка и художничка, упрекната в разпространение на нецензурен материали. Обвиненията й бяха предявени, откакто тя споделила онлайн своя творба, разкриваща женската анатомия. Това дело е в сходство с насърчаващата " обичайните фамилни полезности " консервативната позиция на Кремъл, която мнозина считат за противоречива и която провокира интернационално отвращение, съобщи Асошиейтед прес, представена от Българска телеграфна агенция.

Двадесет и седем годишната Юлия Цветкова от далекоизточния град Комсомолск на Амур, може да получи до 6 години затвор по обвинявания, свързани с нейната група в известната обществена мрежа ВКонтакте. Там са били оповестени колоритни стилизирани рисунки на вагина.

 Картина на Юлия Цветкова изобразяваща вагина
Картина на Юлия Цветкова изобразяваща вагина
Сника: Скрийншот от YouTube

На Цветкова е неразрешено да дава детайлности за обвиняванията, които са повдигнати.

Първото правосъдно съвещание в съда в Комсомолск на Амур през днешния ден се организира година и половина след първия арест на Цветкова и 8 месеца откакто съветският президент Владимир Путин подписа конституционни промени, които криминализираха еднополовите бракове и натовариха държавното управление с задачата за " запазване на обичайните фамилни полезности ".

Адвокатката на Цветкова - Ирина Рушко, сподели пред публицисти след съвещанието, че Цветкова още веднъж е декларирала, че е почтена и адвокатският екип, който я пази, счита да потвърди това в съда.

Цветкова ръководеше детски спектакъл и беше дейна радетелка за правата на феминистките и ЛГБТ общността. Тя основа онлайн група " Монолози на вагината ", насърчавайки почитателите си да се борят със заклеймяването и табутата, свързани с женското тяло, и публикуваше произведения на други създатели.

Миналата седмица " Амнести интернешънъл " назова делото, което се гледа при закрити врата, " Кафкиански парадокс " и прикани съветските управляващи да смъкват всички обвинявания против активистката, която просто е " изразявала свободно възгледите си посредством изкуство ".

Цветкова беше арестувана през ноември 2019 година и прекара 4 месеца под домакински арест. Домът й беше претърсен, както и студиото на майка й за образование на деца. Активистката беше санкционирана два пъти за нарушение на закона против разпространението на гей " агитация " измежду малолетни. Съдът подреди Цветкова да заплати санкция от 50 000 рубли (780 долара) през декември 2019 година за управление на онлайн група, ориентирана към ЛГБТ тема, и още 75 000 (1600 долара) през юли 2020 година за поддръжка на ЛГБТ фамилии. Втората санкция след това беше понижена на 50 000 рубли.

Много публични фигури се изрекоха в отбрана на Цветкова, в това число ветеранът от държавната телевизия Владимир Познер. Активисти в цяла Русия стачкуваха против нейното правосъдно гонене, хора на изкуството й посветиха пърформънси, а 250 000 души подписаха онлайн петиция с искане за събаряне на обвиняванията против нея.

Миналата седмица представителството на Европейски Съюз в Русия написа в Туитър, че блокът " следи от близко " делото против Цветкова и " явно нейното правосъдно гонене е обвързвано с публичната й позиция като ЛГБТ активистка ". Представителството на Европейски Съюз прикани съветските управляващи да спрат правосъдното гонене на активистката.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР