В Руската федерация има 1043 затвора с различно предназначение и

...
В Руската федерация има 1043 затвора с различно предназначение и
Коментари Харесай

Възмездието е неумолимо: Топ 7 на най-строгите руски колонии, от които единственият изход е смъртта

В Руската федерация има 1043 пандиза с друго предопределение и режим, само че 7 от тях са за наказани „ до живот ” и се отличават със специфичния си недопечен режим: спане при ярка светлина, предвижване сгънат с белезници и с никого не обсъждащ. Маниаците, серийните убийци, людоедите и най-опасните терористи във всички времена оптимално са изолирани от обществото: откарвани са в глухи места, заключвани са с десетки катинари и са поверени на въоръжена до зъби защита. 1. „ Белият лебед "

За колонията със специфичен режим в Соликамск покрай Урал е чувал всеки руснак. Пълният й потенциал е за 962 души, само че в този момент жителите й са към единствено 300, има свободни места за оживелите в Сирия. Оттам не е избягал никой. Тази „ зона” постоянно се е славила с корав ред.

Предполага се, че името „ Белият лебед” идва от позата на пандизчиите, в която те се движат по коридорите: мощно наклонено тяло напред, ръцете са зад тила с белезници и мощно вдигнати нагоре (надзирателите я назовават „ поза ку”).

От 2000-те години тук държат наказаните на до живот серийни убийци, фанатици и брутални насилници. Всички са под непрекъснато видеонаблюдение. В килиите по принцип са по 2-3 души, само че има и „ единочки” за изключително рисковите.

Затворниците живеят при недопечен ред: спят при ярка светлина и с глава към вратата, без да я покриват с одеалото. През целия ден нямат право да сядат на креватите, а при нарушаване всички в килията по команда на надзорник застават в „ поза ку” и си отварят устата, като стоят по този начин до команда „ отбой”. Затворниците се движат из колонията със завързани очи, съпровождани от трима охранители и служебно куче.

Най-известни в този момент пандизчии са водачът на казанската незаконна група „ Хади Такташ” Радик Галиакберов (13 убийства), ростовският „ серийник” Владимир Муханкин по прякор Ленин (8 убийства) и фанатикът Сергей Шипилов (14 убийства).

2. „ Полярна сова "

Най-северната съветска колония „ Полярна сова” е зад Полярния кръг в Ямало-Ненецкия самостоятелен окръг. В тези места съвсем през цялата година температурата на въздуха е минус 40 градуса по Целзий, а „ лятото” е единствено един месец. Суровият климат прави опитите за бягство безсмислени.

От 2004 година пандизът в селището Харп станал последно пристанище за нарушители с доживотна присъда. В него се намират доста полеви командири от Чеченската война. Там е фанатикът Александър Пичушкин, умъртвил 49 души. Единственият оживял престъпник от нападението на учебното заведение в Беслан Нурпаша Кулаев изначало бил в една килия с Пичушкин, само че след неговите закани да закръгли жертвите си на 50 е „ преселен”.

3. „ Черният делфин”

Това е най-голямата колония за изключително рискови нарушители и се намира в Оренбургска област край град Сол-Илецк на границата с Азия (около 300 км източно от Волга). Носи името си от скулптурата на четен делфин на двора.

Пределният потенциал е за 1600 души, само че нормално са към 850. Персоналът се състои от 900 души.

Колонията е известна със своята грубост от многочислените репортажи за вътрешния ред. В килиите от 4,5 кв м са настанени от 2 до 4 пандизчии, само че да вземем за пример людоедът Владимир Николаев е в „ единочка”.

Никой от „ доживотните” пандизчии не може да се движи без акомпанимент от няколко надзиратели и служебно куче. На очите се надява черна превръзка, която не пропуща светлина, с цел да не запомнят разположението на региона.

4. „ Черният беркут”

Тази колония със непоколебим режим е скрита в глуха тайга в северната част на задуралската Свердловска област на 600 км от Екатеринбург. Пределният му потенциал е 499 души, само че нормално са под 300 - „ доживотните” са към 50 в обособен корпус, останалите са с присъди 20-25 година

На кулите по оградата нормално дежурят жени-надзирателки, защото се смята за по-лесна работа.

На вратата на всяка килия висят табелки за пандизчиите: брой на жертвите и изложение на закононарушенията. Счита се, че у защитата няма да възникне и минимум състрадание към наказаните.

Зданието е издигнато върху канара и не може да се прокопае тунел за бягство. Няма канализация, вместо тоалетна има кофа, всички отходи се изхвърлят ръчно. Разходките се вършат единствено в тесни бетонни пространства с решетки от горната страна.

Повечето жители на колонията са фанатици. Сред тях е ростовският палач Владимир Крищопа – наказан е на разстрел, обаче до момента в който му изпълнят присъдата е натрапен мораториум върху смъртното наказване. Компания му вършат серийните убийци Владимир Миргород (16 жертви), Владимир Белов (8 жертви) и терористът Иля Тихомиров (14 жертви).

5. „ Вологодският пятак”

Затворниците и защитата го назовават „ съветски Алкатрас”, тъй като се намира северно от град Вологда (500 км северно от Москва) на остров Огненний в езерото Новое.

След революцията болшевиките приспособили някогашния мъжки манастир от ХVІ век в затвор за свещеници, а след това в колония за изключително рискови нарушители. От 1996 година там държат наказани на до живот.

Съкилийниците се сортират съгласно техните психически особености, да вземем за пример в една килия не могат да бъдат настанявани двама склонни към бягство.

Сега в тази колония изтърпява доживотното си наказване скинхедът Виктор Аполонов от неонацистка формация с 27 убийства.

6. Мордовска колония

Разположена е в Мордовия на 200 км западно от Волга и 600 км източно от Москва. Капацитетът му е към 200 нарушители, най-вече серийни убийци, главатари на банди и педофили. Сега там има към 169 души. На територията на колонията има черква.

7. Торбеевски централен

Също е ситуиран в Мордовия. Неговите пандизчии постоянно са препращани в други затвори. Стандартни условия за изключително рискови пандизчии. В килиите са по двама души. Видеокамери непрекъснато наблюдават ставащото в килиите, по тази причина случаите на убийства и самоубийства на практика са изключени.

В Русия няма доживотен-затвор за дами, тъй като там за дамите оптималната присъда е 25 година отнемане от независимост.

Редакция БЛИЦ (по изявления в съветски медии)
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР