В Русия ще бъде разработено приложение, което ще позволява да

...
В Русия ще бъде разработено приложение, което ще позволява да
Коментари Харесай

В Русия правят приложение, което да казва безопасно ли е да се плува в Черно море

В Русия ще бъде създадено приложение, което ще разрешава да се дефинира дали е безвредно да се плува в Черно море. Приложението ще работи въз основата на сателитен мониторинг и метеорологични данни, разяснява генералният шеф на Отрасловия център " Маринет " Александър Пински пред РИА Новости, съобщи БГНЕС.
Идеята за основаване на услугата принадлежи на компанията " Сканекс ", методиката за разкриване на замърсяване посредством данни от спътниците е създадена от участниците в плана " Големи провокации " на просветителния център за надарени деца " Сириус ", сподели Пински.
" Всяка година милиони туристи посещават Черноморското крайбрежие, които даже не подозират къде се изхвърлят канализационните води от курортните градове и по какъв начин те въздействат върху морето. Замърсяването на Черно море от отпадъчните води може да бъде видяно от космоса, което разрешава навреме хората да бъдат предупреждавани. Планира се основаването на общодостъпна услуга, която с помощта на отчитането на данните от сателитните фотоси и метеорологичните сведения, с висока акуратност да регистрира местата на замърсяване “, споделя Пински.
Според него, услугата ще разреши освен да се покаже актуалната обстановка, само че и да се вършат прогнози. Трудността при образуването на такива данни се крие във обстоятелството, че замърсяванията може да се записват единствено при удобни условия на наблюдаване: безоблачно време и липса на разбъркване, което пречи на изхвърлянето на отпадъчни води на повърхността.
" Въпреки компликациите при откриването на замърсяването, участниците в плана сътвориха интерактивна карта на излъчванията на отпадъчни води и създадоха методология, която да планува достигането на нечисти води в курортните зони ", осведоми шефа на плана.
Техниката за разкриване на замърсяване, създадена от участниците в плана, към този момент е тествана на Черноморското крайбрежие покрай Новоросийск и Анапа. Пински споделя, че в този момент се възнамерява методологията да се вгради на онлайн платформа и след по-нататъшно създаване да се сътвори услугата. Тя може да съставлява интерес, преди всичко, както за необятната общност, по този начин и за туроператорите.
Все още не е решено дали услугата ще бъде платена или ще бъде предоставяна гратис.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР