В Русия производството на яйца продължава да намалява, въпреки обещанията

...
В Русия производството на яйца продължава да намалява, въпреки обещанията
Коментари Харесай

Производството на яйца в Русия спадна след обещанието на Путин да подобри ситуацията, цената им скочи в пъти

В Русия производството на яйца продължава да понижава, макар обещанията на диктатора Владимир Путин за възстановяване на обстановката.
 
През януари-февруари 2024 година страната е произвела с 1,8% по-малко от тези артикули, в сравнение с година по-рано. Във физическо изражение птицефермите са произвели 6,11 милиарда броя, или със 110,1 млн. яйца по-малко в съпоставяне със същия интервал на предходната година, написа " Комерсант ", базирайки се на данни на Федералния птицевъден съюз.
 
Само през февруари производството на яйца е намаляло с 1,5% на годишна база и със 7,5% на месечна база до 29,3 милиарда броя. В същото време месечната продукция остава по-ниска от миналогодишната от септември 2023 година, а самият артикул се трансформира в един от най-скъпите на пазара на храни.
 
 Владимир Путин Владимир Путин Източник: ВКонтакте
Според Росстат междинните потребителски цени на яйцата от януари до декември 2023 година са се нараснали 1,6 пъти, до 132,45 рубли за 10 броя. През февруари тази година десетина костват приблизително 129,17 рубли.
 
През декември Путин назова обстановката с цените на яйцата " неуспех в работата на държавното управление " и отдаде динамичността на увеличението на търсенето в изискванията на лимитирано предложение. " Ситуацията безспорно ще се усъвършенства. Наистина се надявам ", сподели Путин.
 
За да стабилизира цените, държавното управление наложи безмитни квоти за импорт на 1,2 милиарда яйца през 2024 година. От земеделското министерство обявиха, че птицефермите ще усилят производството на продукта.
 
Спадът в производството на пилешки яйца се дължи на огнища на птичи грип, споделя Алберт Давлеев, президент на Agrifood Strategies. Не всички птицеферми, където през 2023 година бяха открити огнища на заболяването, са възобновили производството, споделя ръководителят на Националната асоциация за месо Сергей Юшин. Той добави, че процесът на възобновяване може да отнеме от няколко месеца до година и половина.
 
По данни на Федералния птицевъден съюз към 1 март 2024 година във всички селскостопански предприятия в страната е имало 465,3 млн. птици, което е с 1,2% по-малко по отношение на година по-рано.
 
Източник: The Moscow Times
Източник: zonanews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР