В Русия днес е обявен национален траур и централните издания

...
В Русия днес е обявен национален траур и централните издания
Коментари Харесай

Кемерово не вярва никому - руските медии за пожара и неизвестните

В Русия през днешния ден е разгласен народен печал и централните издания разясняват последствията от пожара, взел в неделя 64 жертви в търговски център в град Кемерово.

При посещаване в сибирския регионален център през вчерашния ден президентът Владимир Путин даде обещание пред локални общественици " истина " по случая, написа " Комерсант ". Междувременно обаче на протест пред локалната администрация хората търсеха същата истина и не можеха да я открият, показва сътрудник на вестника.

Събралите се протестирали против огласените публични данни за жертвите от пожара - цифрата " 64 " будела " гняв в тълпата ", която " в никакъв случай нямало да я одобри ". Според клюки измежду локалните поданици в пламъците са починали стотици. Но " за какво от становище на здравия разсъдък да се укрива мащабът на нещастието? Той без друго е отблъскващ ", пита се изданието.

" Трябва да съберем собствен национален съд ", който да реши по какъв начин работи по случая федералното разследване, предложил на митинга гражданин на Кемерово, представен от " Лента ".

Според " Комсомолская истина " неназован чиновник от кметството на Кемерово нарекъл митинга " цялостен цирк " и го сравнил с украинския Майдан, след който преди 4 години бе свален президентът Виктор Янукович.

Кемерово не има вяра никому. Хората търсят не последния по веригата, който да опере пешкира, а истината, обобщава в репортаж от митинга " Новая газета ".

На среща с локалните управляващи президентът Путин говореше, както в никакъв случай до тогава - с " глас изтощен, даже като че ли безволен, този човек бе схванал, че към този момент нищо не може да се направи " за децата, които " се задушили и изгорели живи в този град ", отбелязва " Комерсант ". " Трябва тъкмо да се дефинира кой защо е отговорен. И щом го създадем, а ще го създадем сигурно, ще се вземат съответните решения ", уверил пред обществениците съветският водач.

" Московский комсомолец " цитира " основния очевидец " по делото за пожара - фотограф-аниматор от мола, който твърди, че е видял и " избавил " подпалвача, към 12-годишно момче, опитвало се и по-рано денем да подпали оборудванията в детския ъгъл.

Според директорката на комерсиалния център Надежда Суддьонок, говорила в съда, пожарът е дело на тинейджъри джебчии, прибавя " Московский комсомолец ". Срещу петимата арестувани до момента по делото за пожара към този момент са повдигнати обвинявания и следствието продължава, акцентира официозът " Росийская газета ".

" България не играе по свирката на сплотения Запад "

Трагедията в Кемерово не спря даже краткотрайно почналото експулсиране на съветски дипломати от западни страни, отбелязва " Независимая газета ". Мерките са подхванати в символ на взаимност с Англия поради неотдавнашното нахлуване с нервнопаралитично вещество в Солсбъри, в което съгласно Лондон е забъркана Русия.
Вестникът осъжда " цинизма на служителите от Съединени американски щати и Европейски Съюз ", прогонващи съветските дипломати. Същевременно споделя " усещането, че никой няма и желание да потвърждава нещо " във връзка хипотетичната виновност на Москва за случая в Солсбъри.

Защо Западът не видя нещастието в Кемерово, пита се онлайн изданието " Правда ". Западът нанесе удар тъкмо сега, в който Русия преживяваше нещастието в Кемерово. Толкова по въпроса за отношението на " цивилизования свят " към " туземците ", разяснява електронният вестник.

" Ще отбележим, че Белгия, Португалия, Австрия, България, Словакия и ред други страни взеха решение да не играят по свирката на сплотения Запад ", прибавя " Правда "./ БТА
Източник: dnevnik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР