В Русенския университет се проведе среща с млади учени и

...
В Русенския университет се проведе среща с млади учени и
Коментари Харесай

Трети сме в ЕС по дял на жените учени и инженери в страната

В Русенския университет се организира среща с млади учени и жители на Русе под надпис „ Жени в STEM ”. В навечерието на 8-ми март, Клуб Русе на Международната женска организация Сороптимист Интернешънъл и РУинициираха диалог за ролята на дамите в науката, технологиите, инженерните специалности и математиката (STEM).

На срещата участваха зам.-ректорът по Международно съдействие доцент доктор Галина Иванова, преподаватели от Русенския университет и членове на СИ Клуб Русе.

Дамите демонстрираха своята ангажираност към тематиката за равноправието сред половете, като обуха разнообразни обувки, а задачата на акцията е да притегли публичното внимание към световното неравноправие сред половете в съвсем всички аспекти на живота.

По интерактивен метод, посредством платформата Kahoot, участниците ревизираха знанията си за известни дами в науката и научиха забавни обстоятелства за някои от тези пионери в региона на осведомителните технологии, медицината, физиката и други научни области.

Интересна беше полемиката за ролята и мястото на дамата в икономическия и политическия живот в страната. Някои данни на Европейския парламент провокираха горделивост, а точно, че България е на трето място в Европейския съюз по дял на дамите учени и инженери в страната. Пред нас са единствено Дания (52,7%) и Литва (51,6%). Със своите 50,9% дами, занимаващи се с просвета, страната ни попадна в позитивната ранглиста на Екологичен потенциал. Това значи, че дамите в науката в България са повече от мъжете.

Има и над какво да се работи, с цел да се реализира тъждество сред половете, залегнало в директивите на Европейски Съюз и Организация на обединените нации. Една сериозна област е неравенството в заплащането. В България мъжете получават с 12,2% по-високо възнаграждение от дамите като за Европа процентът е 12,7. Професията с най-големи разлики в почасовото възнаграждение в Европейски Съюз е тази на мениджърите: с 23 % по-ниски приходи за дамите, в сравнение с за мъжете.

Като цяло, би трябвало да се борим против някои фундаментални предубеждения и стандарти, заседнали в мисленето и на двата пола. Изследване на Организация на обединените нации от 2023 година сочи, че съвсем половината от хората по света считат мъжете за по-добри политически водачи, а 43% ги смятат за по-добри бизнес ръководители. Още по-пряка щета за благосъстоянието на дамите се регистрира във възгледите за насилието - съгласно повече от един на всеки четирима души е целесъобразно мъжът да бие жена си, сочи Програмата за развиване на Организация на обединените нации. Докато не бъде изменена тази статистика, организации като Сороптимист Интернешънъл ще имат своето място и значима роля в нашето общество.

Интервю с Милена Попова - академични учител и президент на Сороптимист интернешънъл Съюз България чуйте в атачмънта:
Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР