В Русенския окръжен съд днес се гледа дело срещу унищожаване

...
В Русенския окръжен съд днес се гледа дело срещу унищожаване
Коментари Харесай

В Русе се гледа дело срещу унищожаване на произведение на изкуството

В Русенския областен съд през днешния ден се гледа дело против заличаване на произведение на изкуството

То е заведено от художника и преподавател по изобразително изкуство в Основно учебно заведение "Иван Вазов " Валентин Георгиев, съобщи

Адвокатът му Павлина Иванова изясни преди съвещанието на делото, че през 2012 година създателят е основал стенна живопис на една от стените в кабинета по музика в образователното заведение. По план и след решение на управлението на учебното заведение през предишното лято той е премахнат с багра, а на прилежащата стена е подложен фототапет.

"Така е преценено, че естетически е по-красиво, по-възпитателно, по-въздействащо ", сподели юристът.

Валентин Георгиев изясни, че стенописът е представлявал петолиние с композиция от доста птички, ноти, цветя и деца в естетика с няколко топли цвята. Той е радвал дълги години децата.

"На негово място в този момент има гола боядисана стена. По плана е преценено, че тази багра комуникира добре с фототапета на прилежащата стена и е по-добре да има боядисана стена, в сравнение с стенна живопис ", съобщи художникът.

Адвокат Иванова изясни, че Валентин Георгиев е създател на този стенна живопис и законът пази неговите авторски права, като никой не е желал неговото единодушие.

"По тази причина поканихме управлението на учебното заведение да го обезщети за вредите, които са му породени. Получихме отвод, заради което стигнахме до съда, с цел да се реши този спор ", сподели юрист Иванова.

Обезщетението, което Валентин Георгиев изискал, е на стойност 3000 лв..

Според юриста му то е извънредно алегорично, защото законът дефинира граници от 500 лв. до 100 000 лв..

"Валентин Георгиев преценя, че това са суми, които следва да бъдат платени от бюджета на учебното заведение и не е редно да се ощетява образователното заведение от непозволените дейности на избрани лица. Съгласно закона за авторските права компенсацията се присъжда освен да компенсира вредите на създателя, само че то има и за цел възпиращо деяние по отношение на нарушителя и по отношение на обществото. Ние целим генерална предварителна защита, тъй като горенето на книги и на картини, унищожаването на творби на изкуството, допускам всички си спомнят в какви исторически времена са се случвали ", изясни юрист Иванова.

По думите ѝ учебното заведение може да търси отплата от физическите лица, които са наредили, разпоредили или позволили това да се случи.

Адвокатът и шефът на учебното заведение не пожелаха да разясняват проблема преди делото да е завършило.

Според юрист Павлина Иванова това е първо дело в Русе от 1991 година насам, което се води с подобен предмет - за заличаване на авторски права.

По думите ѝ съгласно изявленията в правните справочници в страната има доста каузи, само че те са за нарушение на авторските права на създателите на музикални творби или непозволено потребление на музикални творби, както и за нарушение на авторските права на планове на архитекти.

"Не открих дело за заличаване на произведение на изкуството ", изясни юрист Иванова.

Делото продължава с разпит на очевидци.
Източник: dunavmost.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР