В русенската Белодробна болница д-р Димитър Граматиков“ започва кампания за

...
В русенската Белодробна болница д-р Димитър Граматиков“ започва кампания за
Коментари Харесай

В Русе започва кампания за безплатни прегледи срещу туберкулоза

В русенската Белодробна болница „ доктор Димитър Граматиков “ стартира акция за предварителна защита на туберкулозата, стана ясно от извършена среща сред шефа на лечебното заведение доктор Светослав Дачев и заместител регионалния шеф Георги Георгиев. Тя ще се състои от 17 до 21 юни и е в осъществяване на дейностите, заложени в Националната стратегия за предварителна защита и надзор на туберкулозата в България за интервала 2021-2025 година Заместник регионалният шеф дефинира самодейността като публично значима и разясни, че от нея могат да се възползват всички хора, в това число и здравно неосигурените.

Всеки работен ден през идната седмица в интервала от 09.00 ч. до 12.00 ч. в Специализираната болница за интензивно лекуване на пневмо-фтизиатрични болести /СБАЛПФЗ/ ще се организира безвъзмезден скрининг за риск от туберкулоза посредством анкети, прегледи и съвещания. При нужда ще се вършат и спомагателни проучвания, като проба Манту и фотография на белите дробове. Навременното разкриване на случаите на туберкулоза и латентна туберкулозна зараза обуславят навреме предприемане на ограничения за хоспитализация, лекуване и спиране на веригата за предаване на инфекцията на други хора.

Припомняме, че акцията е годишна и тя се организира четири пъти годишно – през месеците март, юни, септември и декември. Средно по към 150 души минават през Тубдиспансера по време на едноседмичните акции.

По данни на Регионалната здравна ревизия /РЗИ/ заболеваемостта от туберкулоза в страната за 2023 година съставлява 13.5 на 100 000 население, като записаните лица с туберкулоза са 881. За съпоставяне през 2022 година техният брой е 792, като се резервира наклонността броят на мъжете да е по-голям от този на дамите. През 2023 година на територията на област Русе са обявени и регистрирани 13 случая на туберкулоза, а през 2022 случаите са били 19.

Източник: darik.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР