В Русе се намира единствената у нас площадка за такива

...
В Русе се намира единствената у нас площадка за такива
Коментари Харесай

Малко след 15 часа на 12 юни България вдигна самолетите срещу градушки

В Русе се намира единствената у нас площадка за такива профилирани машини

В Русе се намира единствената у нас площадка за самолети, които могат да разрушават градоносни облаци. Във вчерашния ден две профилирани машини са извършили три полета - малко след 15:00 ч. и веднага, откакто са получили уведомлението от центъра към Агенцията за „ Борба с градушките ” за градоносни облаци над Шуменска и Великотърновска области, съобщи Нова тв.

Самолетите са били заредени с нужния реагент, с който по химичен път да атакуват или най-малко да разбият ледените парчета. Полетът им е бил стеснен до височина от 3000 м от управление „ Въздушно придвижване ”. На тази височина обаче температурите са позитивни и реагентът не може да влияе върху облаците. Ако са били позволени по-високо, евентуално вредите са щели да бъдат в по-малък мащаб.

„ Реагентът работи от минус два градуса и в случая ефектът е бил едвам 30%. Вчера най-малкото, което можеше да се получи, в случай че имахме опция да работим, е да понижим силата на градушката с 50% ”, изясни шефът на летище Щръкелово Христо Крушарски.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР