В Русе пристигнаха чудотворни икони на Св. Богородица и Св.

...
В Русе пристигнаха чудотворни икони на Св. Богородица и Св.
Коментари Харесай

На Русенската епархия бе дарена чудотворна икона и мощи на Св. Лука Кримски

В Русе дойдоха чудотворни икони на Св. Богородица и Св. Лука Кримски и мощи на Св. Лука Кримски, донесени от Н.ВПр. Балтския и Ананиевски митрополит Алексий от Украинската православна черква, съпроводен от дякони и свещеници. Светините бяха посрещнати пред катедралата „ Св. Троица ” от Н.ВПр. Русенския митрополит Наум, свещеници и голям брой християни. В храма, митрополит Наум и духовенството отслужиха признателен молебен, след който митрополит Наум разгласи, че чудотворната икона на Св. Лука и частицата от неговите мощи са подарък за Русенска епархия от митрополит Алексий и ще останат за непрекъснато предпазване в катедралния храм „ Св. Троица ”. Заедно с тях дойде и иконата Покров Богородичен от село Пасицели, Украйна, която ще остане в Русе до 19 септември. След посрещането в храма бе отслужено молитвено последование.
Архиепископ Лука, в света Валентин Феликсович Войно-Ясенецки, е роден на 27 април 1877 година Завършва гимназия и „ рисувално учебно заведение “, а в 1903 година и Медицинския факултет на Киевския университет „ Св. Владимир “. Защитава докторска дисертация, работи като хирург в Ташкент и преподава в Медицинския факултет. Оглавява катедрата по оперативна хирургия и топографическа анатомия в Държавния Туркестански университет. През 1921 година е ръкоположен за дякон, а след седмица и за йерей. Продължава да се занимава с хирургия. Две години по-късно приема монашеско пострижение и името на св. Лука - деятел, евангелист, доктор и художник.
Приема архиепископски ранг в най-тежките за Руската православна черква времена, в епохата на жестоки репресии и гонения. От 1943 до 1946 година преосвещеният Лука е поредно архиепископ на Красноярск, на Тамбов и Мичурин, и на Кримска и Симферополска епархия. Подобно на деятел Лука и той е доктор, художник и публицист, написал и оставил книги на здравна и духовна тема. Особено забавна е книгата му „ Дух, душа и тяло “. В деня на неговата гибел - 11 юни 1961 година църквата чествала паметта на всички светии, просияли в Русия. Скоро на гроба му почнали да се случват чудесни изцеления.
На 22 ноември 1995 година Светият Синод на Украинската православна черква (към Московската патриаршия) причислила Симферополския и Кримски архиепископ Лука към поместно почитаните светци. През 2000 година с решение на Архиерейския събор на Руската православна черква светител Лука Войно-Ясенецки е присъединен и към съветските светии.
Източник: actualno.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР