В Русе предприемат превантивни мерки заради повишаващия се брой на

...
В Русе предприемат превантивни мерки заради повишаващия се брой на
Коментари Харесай

В Русе предприемат мерки заради високия брой пациенти с грип

В Русе подхващат превантивни ограничения поради повишаващия се брой на пациентите с  грип и остри респирататорни заболявaния.

Целта е да се понижи разпространяването на респираторните инфекциите. Това стана ясно от извършено през днешния ден съвещание на Областния действен щаб. Срещата бе водена от шефа на Регионалната здравна ревизия /РЗИ/ доцент доктор Александър Парашкевов, д.м., а в нея участаваха представители на лечебни заведения, лекари, както и на държавни и локални институции, измежду които и специалисти от Областна администрация – Русе. Данните сочат, че заболеваемостта в района 151.10 души на 10 000 население, което към момента е надалеч от границата за оповестяване на зараза. Най-висока е заболяемостта във възрастовата група сред 0 и 4 години, следвана от тази сред 15 и 29 години, както и на децата сред 5 и 14-годишна възраст. Данните са получени от общопрактикуващи лекари, включени в сентинелната система. До момента са потвърдени четири позитивни резултата от проучване по метода Real-Time RT-PCR за грипен вирус вид А.

След разискване на настоящите данни и динамичността на заболяемостта от грип и остри респираторни болести на съвещанието бяха взети решения за използването на спомагателни ограничения. Сред тяха са осъществяване на непоколебим филтър в детските заведения и учебни заведения, като деца и възпитаници със признаци на остри респираторни инфекции няма да се позволяват в групите и класовете. Болните лица от личния състав със признаци на остри респираторни инфекции също няма да се позволяват на работа в детски, образователни, лечебни и обществени заведения. Освен това се предлага постоянно проветряване на въздуха в затворените пространства, влажно разчистване и стерилизация на повърхностите, съблюдаване на висока персонална хигиена, както и използване на „ респираторен етикет “ – при кашляне и кихане да се закрива устата с ръка и забрадка и други Напомняме, че се предлага прилагане на носни кърпи за еднократна приложимост, както и ограничение на, контактите и отбягване скупчването на доста хора в затворени пространства, а при демонстрация на признаци мощно се предлага носенето на защитни маски на публични места и в публичния превоз. Както и до момента медицинският личен състав би трябвало да употребява персонални защитни средства (маски, ръкавици) при обслужване на пациентите и да прави хигиенична стерилизация на ръцете след операции, прегледи, събаряне на персонални защитни средства.

Представителите на лечебните заведения показаха подготвеност за посрещане на нараснали брой болни с респираторни инфекции, включително грип и COVID-19, написа БГНЕС.
Източник: petel.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР