В Русе козунаците ще струват средно два пъти повече в

...
В Русе козунаците ще струват средно два пъти повече в
Коментари Харесай

По-скъпи козунаци за Великден в Русе

В Русе козунаците ще костват приблизително два пъти повече спрямо предходната година. В някои магазини класическият козунак от 400 грама се продава за 4 лв. и 55 стотинки. Причината е повишаването на продуктите, електрическата сила и горивата. Заради високите цени, производителите чакат по-малко търсене на пазара и понижават производството си.

Милен Ангелов има хлебопекарна в село Ряхово. Снабдява с самун и козуначни произведения към 20 магазина в Русе и близо 30 в община Сливо поле. Разносът е с техен превоз, което е спомагателен разход за компанията. Казва, че, с изключение на повишаването на тока и горивата, са се покачили и цените на продуктите, които употребява в производството.

" Брашното по отношение на предходната година е с към 45% по-нагоре цена на кг, яйцата с към 50%, олиото да не приказваме – над 100%, маргаринът с към 15 ", съобщи Милен Ангелов, притежател на хлебопекарна.

Това го принуждава да вдигне и цените на козунаците с 50%.

" Неизбежно е да не се подвигат, би трябвало да оцелеем някак. Килограмът при мен магазинска цена е към 7 лв. и 50 стотинки, а към този момент тези с другите пълнежи са по-скъпи - към 8 лв. ", добави Милен Ангелов.

Русенци ще спазят традицията на великденската софра да има козунак, само че доста от тях ще си купят по-малко.

Заради високите цени Милен Ангелов и доста производители в района са понижили производството си.

" Спрямо предходната година и в този момент някъде с към 15-20% ми е спаднала продажбата на самун и козуначни произведения, тъй че допускам тази година и акцията ще бъде по-слаба ", разяснява Милен Ангелов.

Въпреки по-високите си цени, българските козунаци са по-качествени, споделят производителите.

" Това е същинският козунак. Тук всичко се прави с яйца, не с яйчен прахуляк, поставя се каквото би трябвало допълнително ", сподели още Маргарита Йорданова, пекар.

За да понижи най-малко малко разноските си, Милен Ангелов купува по-евтино олио и захар от прилежаща Румъния.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР