В Русе беше отбелязан един от най-емблематичните и значими празници

...
В Русе беше отбелязан един от най-емблематичните и значими празници
Коментари Харесай

Ден на родилната помощ: Почит към акушерите и гинеколозите в университетските болници в Русе

В Русе беше маркиран един от най-емблематичните и значими празници в областта на опазването на здравето – Денят на родилната помощ , прочут като Бабинден. На 21 януари, две от водещите академични лечебни заведения в града – „ Медика “ и „ Канев “, организираха обичайния обред по измиване на ръцете , символизиращ чистотата и отдадеността на акушерите и гинеколозите към тяхната специалност.

Кметът на община Русе Пенчо Милков изрази своята дълбока признателност към медицинските екипи за тяхното неуморно изпитание и професионализъм. Той акцентира смисъла на спокойствието и увереността, които екипите предават на фамилиите по време на раждането – един извънредно значим и прочувствен миг.

В УМБАЛ „ Медика “ празничният обред беше изпълнен от акушер-гинекологът доктор Галина Аръшева и акушерката Мерал Фикрет, като последната е най-младият член на екипа. В Университетска болница „ Канев “ присъединяване включваше началникът на отделението по акушерство и гинекология доктор Светла Христова, както и акушерките Галина Рашкова и Красимира Антонова.

Сред формалните посетители на събитието бяха регионалният шеф Данаил Ковачев, ръководителят на Общинския съвет акад. Христо Белоев, ректорът на Русенския университет проф. доктор Кангалов, и деканът на факултет „ Обществено здраве и здравни грижи “ проф. доктор Никола Събев.

През 2023 година в УМБАЛ „ Медика “ се раждат 311 деца , от които 166 момчета и 145 девойки. Интересен факт е повишаването на раждаемостта в болничното заведение на фона на негативния демографски приръст в страната. УМБАЛ „ Канев “ пък регистрира 964 родени бебета за миналата година, като 21 фамилии посрещнаха близнаци.

Денят на родилната помощ в Русе беше мотив да се отдаде справедливо внимание и почитание към тези, които стоят в началото на човешкия живот . Тази специалност, изискваща освен медицински умения, само че и огромна доза човещина и съпричастност. Русе отбелязва този ден с признателност и самопризнание към всички, посветили се на този доблестен и значим поминък.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР