В Румъния започва изграждането на най-голямата база на НАТО в

...
В Румъния започва изграждането на най-голямата база на НАТО в
Коментари Харесай

До България ще бъде изградена най-голямата база на НАТО в Европа

В Румъния стартира построяването на най-голямата база на НАТО в Европа. Новите полигони и казарми ще са в Румъния, заяви локалното издание на Euronews. Базата се прави оценка на 2,5 милиарда евро и ще бъде предопределена за 10 000 военнослужещи.

Базата с повърхност от 2,8 хиляди хектара ще бъде ситуирана в окръг Констанца, където се намира румънското пристанище на Черно море.

Инфраструктурата ѝ се построява въз основата на към този момент съществуващата военновъздушна база на НАТО " Михаил Когълничану ".

Новата база ще разполага с писти за политане и кацане, оръжейни платформи, хангари за военни самолети, както и с учебни заведения, детски градини, магазини и болница.

Румънският специалист Дорин Попеску разяснява, че решението за създаване въз основата е взето на фона на военния спор в Украйна, който той дефинира като дълготраен. В момента в авиобазата " Михаил Когълничану " се намират към 5 000 военнослужещи, множеството от които американци.

В началото на март беше открита и първата база на НАТО на територията на Западните Балкани. Тя е в Албания и се намира на 80 км южно от столицата Тирана. Военновъздушната база най-големият план на алианса в страната и съгласно локалните управляващи е предопределена да пази Албания от Русия.
Източник: varna24.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР