В Румъния към поскъпването на горивата и липсата на внос

...
В Румъния към поскъпването на горивата и липсата на внос
Коментари Харесай

Реколтата в Румъния е застрашена заради суша: Ще поскъпнат ли храните?

В Румъния към повишаването на горивата и неналичието на импорт на украинско зърно, се обрисува оскъпяване на храните и заради още една причина - продължителната и тежка суша. Прогнозите на специалистите са, че поради слабата годишна продукция ще се покачат цените на хляба, млечните и месните артикули. Държавата и притежателите на аграрни земи и ферми търсят разновидности да се оправят с казуса и да оказват помощ на румънците в идните зимни месеци.

Около 100 хиляди хектара царевица в Румъния са изцяло негодни за приложимост и причина за това е сушата. През пролетта Михай Бакрау е засадил повече от 150 хектара в окръг Илфов, към столицата Букурещ, споделя, че над 60% от реколтата е брак.

" Погледнете - няма късмет тази равнища царевица да даде прекрасен рандеман. Кочанът е пресъхнал, зърната са празни. Да излезе - два тона, звук и половина от хектар. И освен това този, който ви демонстрирах е добре, има още по-зле. Просто няма какво да се събере. ", тревожи се той.

Прогнозите му са, че добивът от хектар ще е 4 пъти по-нисък, в сравнение с в естествена година. А това неизбежно ще усили цената на царевицата неведнъж.

" Тази година - по данни на министерството на земеделието, са засети към 2 милиона и 600 хиляди хектара царевица. Според последната информация огромна част от посевите са 100 % изсъхнали, т.е. царевица няма. Тон и половина - два от хектар не е нищо. ", споделя Николае Ситару, шеф на Асоциацията на производителите на царевица.

В момента кг жито в Румъния коства към 1.60 леи или 64 ст - два пъти по-скъпо от преди година. Това автоматизирано значи и по-скъп самун.

Едно от решенията, съгласно специалистите в Румъния, е импорт от Украйна при положение на възобновяването на износа на украинско жито. Това подсигурява освен хлебопроизводството, само че и качествената работа на фермите на животни, които употребяват зърното за храна. Към момента кг свинско, платен непосредствено от плантация, коства 8 леи или малко над 3 лева Това, обаче, ще се промени, споделят фермерите, като упованията им са за скок от най-малко 20%, а сушата принуждава хората да търсят различни решения - кмет на село в региона на Галац е решил да раздаде реколтата от царевица, въпреки и слаба, на локалните ферми на животни.

" Взех решение да раздам царевицата на локалните фермери. Жалко ще е всичко да загине на полето. Решението ще помогне на няколко скотски ферми да оцелеят... може би. ", надява се Дан Тение, кмет на Корд.

Кметът пресмята, че единствено в това село, сушата е нанесла вреди за близо 600 хиляди леи или 240 хиляди лв..
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР