В Румъния има правителство от три партии, те се договориха

...
В Румъния има правителство от три партии, те се договориха
Коментари Харесай

Как работи моделът на ротационно управление в Румъния

В Румъния има държавно управление от три партии, те се договориха в края на 2021 година министър председател да бъде представител на Национално-либералната партия - Николае Чука. Договорката беше след 18 месеца да се сменят, а водачът на Социалдемократическата партия да излезе напред. Това сподели кореспондетът на БНР в Румъния Владимир Митев за утринния ден на Нова нюз " Твоят ден ".

" Проблемът е обвързван с това, че има министерства с по-голям запас, по тази причина тече битка сред трите партии кой да ги вземе.Последната информация е, че унгарската партия не е склонна да се причисли към ново държавно управление, тъй като доста желае Министерството на районното развиване, до момента в който другите също държат на своите претенденти ", изясни той.

По думите му договарянията са такива, че освен министър председателят ще бъде заменен, а целият състав на кабинета. " Възможно е някои министри да не се сменят, само че се приказва за ново държавно управление и е допустимо унгарската партия да не влезе в него. Може и да се отсрочи ротацията поради политическата рецесия. Няма ясна идеология, която да сплотява партиите от румънското ръководство, с изключение на, че са от подобен вид - партии от Прехода, клиентелистки ", разяснява журналистът.
Източник: novinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР