В рубриката Помните ли... на предаването Алегро виваче по Хоризонт

...
В рубриката Помните ли... на предаването Алегро виваче по Хоризонт
Коментари Харесай

Спомен за Трифон Силяновски

В рубриката " Помните ли... " на предаването " Алегро виваче " по " Хоризонт " означаваме 95 години от рождението на Трифон Силяновски - незабравим български интелектуалец, композитор, пианист, възпитател, музикален теоретик и мъдрец.

За блестящото начало на креативния път на Силяновски и за последвалите тежки репресии по политически аргументи и техните последствия  е говорено доста. Тъжното е, че той не можа да реализира многообещаващата си кариера като пианист, а се посвети на преподавателска активност в годините, в които беше оправдан. Може би това му разреши да сътвори доста творчество като композитор, включващо три симфонии, Концерт за пиано и оркестър, " Византийски триптих ", камерна музика, религиозни произведения и други Издаде няколко книги и студии, непокътнати са и 70 негови непубликувани проучвания в региона на философията.

Трифон Силяновски умря на 19 май 2005 година.

За него приказва композиторът Божидар Абрашев в запис от 1998 година, съхраняван в Златния фонд на БНР. Има непокътнато и изявление със самия Трифон Силяновски от 1998 година, в което той приказва за първите си крачки в музиката. Чуйте в звуковия файл.

Източник: bnr.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР