В рубриката на Мария Филипова „Звездите споделят“. Днес ще ви

...
В рубриката на Мария Филипова „Звездите споделят“. Днес ще ви
Коментари Харесай

Мира Тодорова: Всеки нов сезон те обогатява, носи ново знание и възприятие върху играта

В рубриката на Мария Филипова „ Звездите споделят “. Днес ще ви срещнем с историята на Мира Тодорова.

Как, по кое време и за какво избра обичаната ни игра? Защо избра волейбола?
Още от дребна спорта ме е влечал ужасно доста и постоянно съм мечтаела да се занимавам с това. Колкото и необичайно да звучи първо започнах да упражнявам футбол несъмнено, не професионално. Не след дълго разбрах, че това не е моя спорт. Понеже бях много високо дете, тогавашния треньор по футбол Таньо Витков ме насочи към волейболната зала, в която започнаха първите ми стъпки във волейбола с треньор Стефан Стефанов. Не ми трябваше доста време с цел да схвана че това е моят спорт и желая да се занимвам с него професионално.

foto:Refik Keskin

Кои те направи централен блокировач?

На 13годишна вързраст бях видяна от тима на Марица Пловдив, които незабавно се свързаха с мен и родителите ми и предложиха да играя за тях. Като едно от високите девойки, те взеха решение че поста централен блокировач би бил подобаващ за мен.Там под управлението на първия ми треньор – Атанаска Никифорова стартира моето развиване като централен блокировач.

симка:личен списък

Смяташ ли, че на друга позиция, би се справила по-добре?

Честно казано в никакъв случай не съм проявявала интерес да играя на друга позиция. Смятам, че централен блокировач е моя пост и съм изцяло отдадена на него.

На какво съгласно теб, дължиш триумфа си?

На първо място всички треньори, които през годините бяха до мен и отделяха време и сила с цел да оказват помощ за развиването ми като професионален състезател. И несъмнено от моя страна доста труд, старания, ограничения и самообладание.

foto: Jean-Pierre Kieffer

След много сезони във Франция, се реалокира в Германия, каква е разликата сред двете страни и волеибола, които се играе там?

Франция е страна на свободния, спокоен и прелестен живот до момента в който в Германия стриктноста, законите и разпоредбите са водещи. Мисля, че това значително се придвижва и във волейбола в локалните шампионати.

В Германия се натъртва най-много на техническата и тактическа подготовка на състезателите. Играе се бързо и грешките се свеждат до най-малко. Във Франция темпото на игра е по-спокойно, само че се натъртва повече на офанзивната игра.

foto:fivb.com

Къде научи наи доста за волеибола?

Основно през годините ми в чужбина. Всеки нов сезон те обогатява, носи ново познание и усещане върху играта.

Къде би желала да играеш?

Турция или Азиатските страни.

За какво мечтаеш?

Мечтая за присъединяване на олимпийските игри. И несъмнено за дълга и сполучлива спортна кариера.

foto:fivb.com

Наи- мощния мач, които си изиграла и с какво ще го запомниш?

Има много мачове, които са оставили дълготраен отпечатък в съзнанието ми и е мъчно да посоча някой съответно. Бих споделила, че мачовете ми в Шампионска лига постоянно са разкривали най-хубавото от мен.

Можеш ли да кажеш, че волеибола ти е явен и няма какво да научиш, и е задоволително да подържаш равнището на което си сега?

Със сигурност не. Смятам, че има още доста неща, които мога да науча и ежедневно се стремя да развъртвам знанията и качествата си.

Срещу какви нападателки ти е по-трудно да играеш на блок, против по- бързи, или по-високи ?

По-скоро зависи от равнището на състезателя против мен. Смятам, че много постоянно височината или бързината не играят съществена роля в качествата на нападателя. Винаги е мъчно да играеш против бързи състезатели на високо равнище.

foto:cev.eu

Пред националния тим има доста упования за тази година, до къде може да стигне тима съгласно теб в представянето си?

Нашият тим има необикновен капацитет и съм сигурна, че можем да реализираме доста триумфи дружно. Разбира се с цел да се реализира това, би трябвало време, доста старания и работа. Домакини сме и за нас няма по прелестно преживяване от това да играеш пред родна аудитория.Смятам, че това е ще спомагателна мотивация, която ще ни помогне да реализираме задачите си.

foto:Refik Keskin

Има ли волеиболистка, на която да се възхищаваш?

Милена Рашич, Еда Ердем.

Три места в интернет, които посещаваш наи-често?

Инстаграм, Facebook и уеб сайтове за онлайн извършване на покупки.

Мото или откъс, непосредствен до философията ти за живот?

„ Вие няма да израснете, в случай че не се опитате да извършите нещо отвън това, което към този момент умеете до съвършенство. “ -Ралф Емерсън

фотография:личен списък

В какво би вложила време и пари?

В себе си и бъдещите си проекти.

С какво би се занимавала след края на кариерата си?

Винаги съм мечтала да се занимавам с логика на психиката.

Довърши изречението-Волеиболът е

Играта на смелите!

VolleyComment
Източник: sportal.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР