В рубриката Да откриеш България“, която се реализира съвместно между

...
В рубриката Да откриеш България“, която се реализира съвместно между
Коментари Харесай

"Да откриеш България": Туризъм в името на опазването на природата

В рубриката „ Да откриеш България “, която се осъществя взаимно сред bTV и Министерството на туризма, още веднъж повдигаме тематиката за опазването на природата.

Оказва се, че у нас има туристически комплекси, които аплайват и получават документа „ Зелен ключ “.

България е страна с вековна история и не е по никакъв начин инцидентно, че редица обекти са вписани в листата на ЮНЕСКО

Тези обекти не оказват отрицателно въздействие върху природата и не я замърсяват с боклуци. Освен това пестят електрическа енергия и се стараят бизнесът им да е в синхрон с природата – тъй като туризъм без природа не може да съществува.

Мултимедийният кореспондент на bTV Ладислав Цветкова снима два такива комплекса – единият е в региона на Годеч, а другият – в региона на Разлог.

Ако видите някъде да се развява наследник байрак с изображение на зелен ключ, това е място, което е част от туристическите обекти, последващи практики за запазване на природата.

„ Това, което сме създали, е била наша идея, която се припокрива с критериите на " Зелен ключ ". При самото категоризиране, съвсем всички критерии бяхме изпълнили, което е наша идея “, споделя Страхил Симов, притежател на бутиков комплекс край Годеч.

Около качеството и усета постоянно има друго мнение, само че е удивително, че то е като живота

„ Преди 15 години съм имал фантазия да направя това нещо, което да е измежду природата и задачата тя да се опазва. Като стартираме с пестенето на вода, на електрическа енергия, грижа за животните. Не на последно място – разделното събиране на боклуци, което персонално за мен е най-важното нещо и камшик за природата “, споделя още Симов.

Като част от устойчивото развиване е значима и на локалната стопанска система.

„ Да се влагат локални артикули в нашия комплекс и ще продължаваме да работим в тази тенденция “, добавя той.

Източни Родопи са същинска перла със своята хубост и естествени дадености

Отправяме се в региона на Разлог, с цел да се срещнем с Велка Ядкова, която е притежател на дребен хотел, който също има документа „ Зелен ключ “.

„ Семейството ми постоянно е желало да бъде мост сред природата и хората. Особено в днешно време, когато се вижда потребността от завръщането на хората към природата “, споделя тя.

По-голямата част от къмпингите са ситуирани навътре в страната

Според нея младежите се завръщат към природата и търсят красиви места.

Различните обекти, сертифицирани със „ Зелен ключ “, вписват и разнообразни практики. За Велка Ядкова това са билките.

„ Всеки ден, всяка минута, България се преоткрива от всеки един човек. Няма местенце, където да не ти трепне, да видиш нещо забавно, да се впечатлиш и да кажеш – и това ли го имаме. А ние имаме доста “, споделя Велка Ядкова.

Източник: btvnovinite.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР