В рубриката BASKET TIME днес ви срещаме с председателя на

...
В рубриката BASKET TIME днес ви срещаме с председателя на
Коментари Харесай

Орлин Атанасов пред ТОПСПОРТ: Най-сериозният проблем е разделението и неуважението между баскетболни хора

В рубриката " BASKET TIME " през днешния ден ви срещаме с ръководителя на УС на Българско баскетболно общество - Орлин Атанасов.

За основаването на Българска баскетболна лига, нейното развиване и предлагането на федерацията за приобщаване на ББЛ и НАЛБ в структурата на държавните шампионати, вижте какво показа той пред ТОПСПОРТ:

Здравей, Орлине! Разкажи ни малко повече за това какво съставлява ББЛ и ББО?

- Благодаря за поканата за това изявление! Българско баскетболно общество е самодейност, която започва преди доста години. Създадохме група от хора, която да спомага за развиването на ИГРАТА в България! Използвам опцията да благодаря на Николай Кръстев, Георги Георгиев, Кирил Киров, Данаил Киров, Радослав Чемширов, Константин Касъров, Йордан Павлов, Димитър Чанков, Данаил Милев и всички уредници на тимовете от цяла България!

Българска баскетболна лига е водещият план, който успяхме дружно да създадем за четири години. Неслучайно благодаря на всички изброени, тъй като взаимно подкрепяйки се намерихме обща сила и мотивация да създадем в действителност всеобща национална лига с четири района, покриваща голяма част от страната.
 Снимка 470363
Източник:

Как се роди концепцията за основаването на Българска баскетболна лига?

- Всички в нашият спорт се оплакват от неналичието на интерес към баскетбола. Това съгласно мен е безусловно закономерно, тъй като няма по какъв начин да има интерес без повсеместност. Няма по какъв начин да бъде реализирано високо спортно майсторство без пирамидална конструкция с необятна основа - здрав пиедестал. Този пиедестал би трябвало да бъдат всички хора свързани по една или друга причина с баскетболната игра. Енергията в тези хора я има, само че годините разделяне на какви ли не групи са я погълнали. Баскетболните хора се разделят по какви ли не критерии - експерти против дилетанти, София против провинция, съдии против треньори и играчи, остарели против млади и още, и още. Всички тези хора би трябвало да схванат, че би трябвало да търсят критерия, който ги сплотява - това е баскетбола!

Каква е главната цел на ББЛ? Какво желаете да постигнете?

- Целта на ББЛ е да разсънваме заспалите и изпаднали в заспалост баскетболисти във всяко обитаемо място. Ако мога по този начин да се изразя, във всяко обитаемо място да има баскетболна група, която посредством ББЛ да се разраства до баскетболен клуб, отглеждащ и възпитаващ млади баскетболисти. Единственото и задоволително изискване за това е на всички места да се основават тимове. Когато има мачове, незабавно се основава интерес и закономерно нещата стартират да се развиват. Неслучайно приехме и мотото #баскетболнавсякъде #баскетболзавсички.
 Снимка 470362
Източник:

С какви компликации се сблъскахте досега на построяването на лигата?

- Разделението и неуважението сред баскетболните хора е най - сериозният проблем, който ББО се пробва да лекува. Многото баскетболни срещи са добра причина за превръщането на всички участващи хора от врагове в сътрудници. Баскетболни хора, които играейки дават добър образец и възпитават идващите генерации в почитание и обич към спорта ни.

Имате над 50 тима в цялата страна, над 900 картотекирани състезатели и повече от 600 мача на сезон. Как се справяте с тази натоварена стратегия?

- Не е мъчно, тъй като има пъклен доста хора, които оказват помощ когато е належащо. Иначе във всеки от четирите района имаме построени екипи, които отхвърлят главния размер работа. Заедно следваме задачите, които сме си сложили.
 Людмил Хаджисотиров пред ТОПСПОРТ: Най-трудната задача на треньора е да сплоти тима
Людмил Хаджисотиров пред ТОПСПОРТ: Най-трудната задача на треньора е да сплоти тима

В рубриката „ BASKET TIME ” ви срещаме със старши треньора на Рилски състезател

Наскоро стана ясно, че федерацията е отправила предложение към ББЛ и НАЛБ за приобщаването им в структурата на държавните шампионати. Каква е твоята позиция по въпроса? Възможно ли е това да се случи и по какъв метод?

- Ние работим с БФБ от момента в който започнахме развиването на ББЛ. За приобщаване не можем да приказваме, тъй като Българско баскетболно общество е в партньорство с федерацията от четири години. Специално желая да благодаря на господин Глушков, който постоянно ни е подкрепял. Това, което съставлява сега ББЛ е плод на общите ни дейности. Според мен всичко се случва закономерно и в случай че успеем дружно да осъществяваме сходно приобщаване, това ще бъде единствено позитивно за развиването на баскетбола! Вече обсъждано в елементи би трябвало вярно да бъде оценена главната разлика сред ББЛ и НАЛБ. ББЛ е национална лига с четири района, а НАЛБ е районна такава, без да желая да умаловажавам труда на хората там.

С какво това предложение би асъдействало за развиването на ББЛ?

- Нуждата от структуриране на българския баскетбол е крещяща. Българска баскетболна лига сигурно има съществено място в пъзела. Как тъкмо ще стане е въпрос на съществени договаряния и дълготрайни решения.

Готови ли сте да станете част от Националната баскетболна лига?

- В ББО сме уверени, че НБЛ е лигата в България, която би трябвало да съставлява най-високото равнище на атлетизъм и баскетболни умения. Убедени сме, че ББЛ не би трябвало да влиза в НБЛ, а да бъде фундаментът под нея. Ще дам образец с британското футболно състезание. НБЛ е висшата лига, а ББЛ са дивизиите под нея. Със сигурност, в случай че има изпадащи от НБЛ и получаващи промоция от ББЛ в НБЛ, ползата ще бъде доста по-сериозен и в двете лиги.

Последно време се оказа доста сложна задача построяването на положителни състезали. Какво сподед теб би трябвало да се промени в баскетбола у нас, с цел да се преодолее този проблем?

- Аз не мога да се изричам по какъв начин да бъдат създавани положителни играчи, тъй като за това дават отговор треньорите. Няма обаче да открия топлата вода в случай че кажа, че броя публични мачове е съществена причина за това и ББЛ оказва помощ за това. Друго, което ми прави усещане, е че за разлика от България във водещите баскетболни народи, школите стартират да постановат много по-рано младоците в мъжките тимове. Това от най-малко две години се случва в тимовете в ББЛ, главно в провинцията. Добри образци са школите на Чардафон-Орловец, Етър, Светкавица, Черно море, Ънстопабъл и много други.
 Снимка 470361
Източник:

Какъв е твоят съвет към всички деца, които желаят да се захванат с баскетбол? Защо безусловно би трябвало да го създадат?

- Баскетболът е образован, атлетичен и мъжки спорт. Не желая да давам препоръки! Пожелавам на всички обичащи играта, да даваме добър образец на децата, а другото ще пристигна от самосебе си!

Какво можем да чакаме от ББЛ отсега нататък? Какви планове сте подготвили?

Каня всички в Пазарджик за следващия ден на баскетбола - Мачът на звездите! Да създадем дружно един баскетболен празник! Дългосрочно чакаме тимове от нови градове в лигата и несъмнено 3х3 летни конфликти, с цел да не си почиваме прекомерно дълго.

Баскетболът за мен е?

- Баскетболната игра ми е дала доста и постоянно ще се пробвам да оказвам помощ за развиването и в България!
Източник: topsport.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР