В Рим бе открита тридневна среща на върха на ООН,

...
В Рим бе открита тридневна среща на върха на ООН,
Коментари Харесай

ООН: Все повече хора по света гладуват

В Рим бе открита тридневна среща на върха на Организация на обединените нации , чиято цел е да се оправи със " сринатата " международна хранителна система, в която милиони хора гладуват, милиарди страдат от затлъстяване, а планетата страда.

Срещата на високо ниво за питателните системи се организира на фона на възходящата продоволствена неустановеност по света, като организациите на Организация на обединените нации предизвестяват, че броят на хората, страдащи от продължителен апетит, се усилва .

" В свят на обилие е възмутително, че хората не престават да страдат и да умират от апетит ", съобщи генералният секретар на Организация на обединените нации Антонио Гутериш при откриването на срещата, представен от Агенция Франс Прес.

" Световните хранителни системи са сринати и милиарди хора заплащат цената за това. "

Повече от 780 милиона души по света гладуват , макар че съвсем една трета от храната в света се разхищава или губи, сподели той.

И до момента в който 462 милиона души са с поднормено тегло, 2 милиарда са с наднормено тегло или затлъстяване, добави той.

Срещата на върха събира представители на трите продоволствени организации на Организация на обединените нации със седалище в Рим - Организацията по издръжка и земеделие (ФАО), Международния фонд за селскостопанско развиване (МФСР) и Световната продоволствена стратегия (СПП), дружно с държавни глави, представители на държавните управления и делегати.

Радикална промяна

Продоволствените системи, които включват всички действия, свързани с производството, преработката, превозването и потреблението на храни, и превръщането им в по-устойчиви, ефикасни и обективни, са комплицирана задача.

Хранителните системи, включващи голям брой браншове и участници, се въздействат от разнообразни трендове като урбанизация, изменение на климата, технологии и държавна политика.
По данни на Световната продоволствена стратегия (СПП) метеорологичните разтърсвания, пандемията от коронавирус и споровете, в това число войната в Украйна, от 2019 година насам са съдействали за увеличението със 122 милиона на броя на хората, изправени пред апетит.

Миналата година с апетит се сблъскаха сред 691 и 783 млн. души, като междинният диапазон е 735 млн. души, пресметна СПП в отчет по-рано този месец.

ФАО съобщи, че за изхранването на увеличаващото се население на света е нужна не по-малко от " радикална промяна в метода на произвеждане, преправка, търговия и консумация на храни ".
Гутериш прикани за най-малко 500 милиарда $ годишно, с цел да се помогне на нуждаещите се страни да усилят дълготрайното финансиране и да влагат в по-ефективни хранителни системи.

Според МФСР, бездействието възлиза на 12 трилиона $ годишно под формата на обществени и стопански разноски.

Генералният секретар на Организация на обединените нации съпостави нужните средства с " 10 трилиона $ доходи, генерирани от международната хранителна промишленост, или 700 милиарда $, изплатени под формата на селскостопански дотации от богатите страни ".

Неустойчивите практики в производството, пакетирането и потреблението на храни също по този начин подхранват изменението на климата, генерирайки една трета от всички излъчвания на парникови газове, употребявайки 70 % от сладководните запаси в света и предизвиквайки загуба на биоразнообразие в епични мащаби ", съобщи Гутериш. 
Източник: dariknews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР