В Рилския манастир е въведен режим на отоплението заради високите

...
В Рилския манастир е въведен режим на отоплението заради високите
Коментари Харесай

Рилският манастир бедства, сметката за ток стигнала 28 000 лева

В Рилския манастир е въведен режим на отоплението поради високите сметки за ток и нафта. Това се дължи на обстоятелството, че светата обител употребява индустриален ток, който заплаща на същите високи цени както бизнеса у нас.

Така за декември манастирът е получил фактура на стойност 28 000 лв. за ток, което е тройно повече от сметката за декември 2020 година. За януари чакат даже още по-висока сметка, оплака се игуменът на манастира свещеник Евлогий.

Заради непостижимите цени отоплението в светата обител работи по 8 часа дневно и периодично повтаряне на прекъсване и стартиране на радиаторите. В кухнята се готви най-вече на дърва, с които манастирът се е снабдил още през лятото.

Епископ Евлогий изрази вяра, че през февруари Рилският манастир ще получи обезщетения от страната и за предходните месеци. Въпреки, че огромна част от бизнеса към този момент получи помощи през октомври, светата обител към момента не е получила никаква поддръжка от страната.

"Може би някои считат, че това което произвеждаме – религия, просвета, обичаи, е някакво произвеждане, сходно на бизнеса, за жалост, само че това не зависи от нас ", посочи свещеник Евлогий.

Традиционно през зимните месеци посещаемостта в Рилския манастир е намаляла. Хората са по-малко и поради пандемията, добави той.

В Рилския манастир са подхванати всички настоящи противоепидемични ограничения. В храма се влиза с маска, за вход в музея се изисква зелен документ, прави се постоянна стерилизация.
Източник: bnews.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР