В резултат на замърсяване в Девинска река е измряла почти

...
В резултат на замърсяване в Девинска река е измряла почти
Коментари Харесай

Ще пие ли някой повече минерална вода „Девин“?

В резултат на замърсяване в Девинска река е измряла съвсем всичката риба в градската част на Девин, където има обособена зона за състезателен лов на риба на балканска пъстърва.

Причина за мъртвата риба е нерегламентирано заустване от Девин ЕАД. Причината е замяна на помпи, в резултат на което отпадъчните води от активността на предприятието не се изпомпват до канализационната мрежа на град Девин. Заустените отпадъчни води са от индустриалната активност на предприятието и с битово-фекален темперамент – от поддържането на санитарно-хигиенните условия в пространствата.

Ръководството на бутилиращата компания „ Девин “ ЕАД призна, че е източник на замърсяването, избило рибата в река Девинска.

„ Девин “ ЕАД е виновна компания, която прецизно съблюдава всички законови условия и разпореждания. Провеждат се вътрешни годишни мониторингови стратегии и проекти за ръководство на водите, в това число непорочност на речното корито и води на р. Девинска, както и отпадните води от активността на предприятието. От 2021 година в компанията непринудено са въведени най-стриктни условия на Алианса за отговорно ръководство на водите “, това гласи формалната позиция на компанията,

Коментар по този случай направи журналистът Иван Бакалов:

„ Ще пие ли някой повече минерална вода „ Девин “?

След като бутилиращата фабрика е пуснала такава отрова, че три километра по реката има умряла риба – пъстърва, мряна, всичко – поражда въпрос – с какво я създават тая вода?

И за какво никоя телевизия не пусна репортаж да покаже отровената река с умрялата риба? Отговорът е елементарен – тъй като „ Девин “ е огромен рекламодател. Дори Българска национална телевизия, която има ограничавания за реклама и е социална, не сподели бедствието.

Съвсем не е малък въпрос това, дължат ни пояснение – каква е отровата, по какъв начин се бутилира тази вода?

Аз за себе си трайно ще бойкотирам вода „ Девин “, има задоволително огромен избор на води„.

Източник: vijti.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР