В резултат на въздушна атака на руски войски на летище

...
В резултат на въздушна атака на руски войски на летище
Коментари Харесай

Кулеба: Русия унищожи украинската ''Мечта'' - най-големия и най-мощен самолет в света

В резултат на въздушна офанзива на съветски войски на летище Гостомел покрай Киев е изгорял Ан-225 " Мрия ". Това оповестяват от Държавната организация по известията на Украйна в своя Telegram канал, предава УНИАН.

От ведомството означиха, че сходна информация е обявена на Радио Свобода от двама осведомени източника в предприятието " Антонов " и доказана от кмета на град Буча.

Най-големият аероплан в света - АН-225 " Мрия " ( " Мечта " на украински) - е погубен от Русия, заяви и украинският външен министър Дмитро Кулеба.

" Русия може да е унищожила нашата " Мрия ", само че те в никакъв случай няма да могат да разрушат нашата фантазия за мощна, свободна и демократична европейска страна. Ние ще надделеем! ", написа той в Туитър.

По-рано през днешния ден президентът Владимир Зеленски удостовери, че самолетът е бил погубен на 26 февруари на летище Антонов покрай Киев.

" Вчера загубихме, за жалост, нашата " Мечта ", само че остарялата " Мечта ". И в този момент строим нова. Слава на Украйна! "

„ Има информация, че вследствие на въздушна офанзива на съветски войски на летище Гостомел покрай Киев е изгорял един от най-големите и мощни самолети в света, украински създаден АН-225 Мрия “, се споделя в отчета.

" Антонов Ан-225 Мрия " е най-големият тежкотоварен и Най-големият аероплан в света строен в миналото до момента!

Антонов Ан-225 Мрия (на украински: Мрiя – Мечта) е транспортен аероплан, клас 1, създаден в Украинската ССР в края на 80-те години на XX век от Авиационния научно-технически комплекс „ Антонов “ и понастоящем е най-големият аероплан в света.

Максималната товароспособност на „ Мрия “ е 275 t, с което той е най-тежкотоварният летателен уред, строен в миналото. Шестте турбореактивни мотора основават обща двигателна сила от 1377 kN, което го прави най-мощния аероплан на Земята.

За съпоставяне: оптималният товар на Ан-124 „ Руслан “ е 150 t и 152,4 t за Еърбъс А380, версия A380F

Условното название на Ан-225 в НАТО е „ Cossack “ (Казак).

„ Мрия “ е планиран и конструиран да придвижва руската совалка „ Буран “, само че след това е зарязан заради липса на средства на интернационалното летище в град Гостомел.

След години престой на земята самолетът е главно реконструиран и през 2001 година прави своя още един „ първи “ полет. След тази дата той се употребява от украинската компания „ Авиолинии Антонов “ главно за извършване на поръчки за транспортиране на извънгабаритни и тежки товари.

Възстановяването на самолета Ан-255 ще коства повече от 3 милиарда $ и ще отнеме доста време, написа Укринформ.

Това е единственият аероплан от този вид създаван в миналото. Той е издигнат през 80-те години. Първият му полет е на 21 декември 1988 година

" Мрия " може да транспортира до 275 тона и това го прави най-тежкотоварният летателен уред, построяван в миналото.

Самолетът има и шест турбореактивни мотори, които го вършат и най-мощния аероплан в света. Популярността на Ан-225 е огромна заради способността му да се приземява на сложни терени. Това го прави доста прочут в регионите на Сибир, където каца върху леда, и в Африка, където се приземява върху тревните площи. Полетите на " Мрия " са включени и в книгата за Световните върхове на Гинес:

За оптималната скорост от 815,09 километра в час с товар от 155 тона по затворена права с дължина 2000 км.;

За оптималната височина на полета – 12 430 метра с товар от 155 тона;

За оптималната тежест на самолета от 508 това при полет на височина от 2000 метра.

" Мрия “ може да събера към 1500 души. Имало е концепция той да се трансформира в летящ хотел със стаи и жилища на горната палуба, а на долната да има плувни басейни и казина.

В руската галактическа стратегия е било заложено и построяването на идващото потомство Ан-255, само че подобен по този начин и не е издигнат.

Самолетът " Мрия " е спрян от употреба напролет на 1994 година Той остава на полигона в Гостомел, град покрай Киев, повече от 7 години, през които от него са взимана елементи за самолетите " Руслан ".

В края на 90-те компанията притежател на " Мрия " - " Авиолинии Антонов " получава поръчки за превозване на тежки товари. Това е и повода, заради която най-големият аероплан в света е осъвременен. След години на полигон, през април 2001 година, " Мрия " прави своя още един " първи " полет.

През последните години самолетът не е летял.


СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР