В резултат на търговско споразумение между Косово и Турция за

...
В резултат на търговско споразумение между Косово и Турция за
Коментари Харесай

Турция удвоява износа си за Косово

В резултат на комерсиално съглашение сред Косово и Турция за унищожаване на митата за огромен брой артикули, основно промишлени, Турция удвои износа си за Косово през последните четири години. Благодарение на това съглашение, което влезе в действие през 2019 година, Турция изпревари Германия като максимален вносител в страната, заяви КосоваПрес, представена от Българска телеграфна агенция.

По данни на Косовската статистическа организация през 2022 година Турция е била главният търговски сътрудник на Косово, като обстановката остава същата и през първите четири месеца на тази година.

През последните 10 години Косово е внесло артикули от Турция на стойност към 4,5 милиарда евро, до момента в който за същия интервал от време Косово е изнесло артикули за турската страна на стойност към 120 млн. евро.

Големият импорт на артикули може да сложи локалните производители в неизгодно състояние, предизвестяват от бизнес средите.

Търговско-промишлената камара на Косово (ТПКК) счита, че постоянно когато вносът се усилва, локалният производител не е миропомазан. Същото твърди и Търговската камара на Косово. Според тях приоритет би трябвало да се даде на увеличението на производството в Косово.

Директорът на ТПКК Зана Бекири споделя пред КосоваПрес, че страната би трябвало да предложи по-добри политики за субсидиране на локалните артикули.

Председателят на Търговската камара на Косово (ТКК) Лулзим Рафуна показва, че би трябвало да се работи повече за увеличение на производството в Косово. Според него е нужна по-голяма поддръжка от страна на страната, с цел да могат локалните производители да усилят потенциала си.

Професорът от Университета в Прищина Сейди Реджепи също споделя, че вносът вреди на стопанската система на Косово. Според него обаче обещанията на предходното и настоящето държавно управление са единствено на хартия и не се извършват.

Наред с другите неща Реджепи упреква и локалните производители, защото съгласно него цените на локалните артикули не са рационални.

Търговското съглашение сред Косово и Турция за унищожаване на митническите цени беше подписано през 2013 година от някогашния министър на търговията и индустрията на Косово Мимоза Кусари-Лила и някогашния министър на стопанската система на Турция Зафер Чаглаян. Турция е одобрила съглашението с Косово още през 2015 година Но в Прищина то влезе в действие шест години след подписването му.
Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР