В резултат на дейността на служители от отдел Икономическа полиция“

...
В резултат на дейността на служители от отдел Икономическа полиция“
Коментари Харесай

През 2023г. са предотвратени измамни сделки с имоти на приблизителна стойност над 4 500 000 евро


В резултат на активността на чиновници от отдел „ Икономическа полиция “ при  ОДМВР-Варна, през 2023г. са предотвратени измами по отношение покупко-продажби с парцели на приблизителна стойност над 4 500 000 евро. Иззети са общо 19 262 продукта с лого или знаци на непокътнати търговски марки на приблизителна стойност 1 526 500лв. Разкрити са 178 данъчни закононарушения, при които е ощетен държавния фиск с повече от 11млн. лева. Разбита е незаконна скица по отношение на лица в безпомощно положение, настанени в заведение за даване на обществени услуги, при която са им нанесени вреди на стойност над 100 000 лв.. 12 компютърни закононарушения са разкрити, при които са създавани фиктивни сметки и са осъществявани нерегламентирани парични преводи на стойност 194 600лв. Установени са осем лица извършващи „ пране на пари “, на стойност 156 000 лева, като средствата са постъпвали от чужбина. Задържани са три лица прокарали в послание неистинен парични средства /евро/. Иззети са 370 300 къса цигари без акцизен бандерол и над 400л. високоградусен алкохол. Разкрити и докладвани на прокуратурата са 47 корупционни закононарушения, осъществени от длъжностни лица в държавната и общинска администрация, при които са нанесени вреди в изключително огромни размери.

Работата, по опазването на публичния ред, през актуалната година, се характеризира със мощно завишаване на превантивната активност на служителите на реда, изразяваща се и в повишена успеваемост на контролната активност. През 2023 от полицейските чиновници от „ Охранителна полиция “ са тествани близо 340 000 лица и 243 500 пътни транспортни средства, като при инспекциите са формирани над 20 000 акта за открити административни нарушения  и над 230 000 фиша, най-вече от които са нарушаванията на „ Закона за придвижване по пътищата “. В проценти – над 74 % от тестваните лица са глобени за позволени нарушавания, като в същото време от служителите на реда на нарушителите са връчени малко над 77 000 фишове и влезнали в действие наказателни постановления. До момента, от служителите на реда при „ Охранителна полиция “ са посетени близо 43 000 сигнала за осъществени закононарушения или правонарушения, формирани са близо 22 000 протокола за предизвестие по член 65 от ЗМВР.  Охраняваните всеобщи мероприятия са близо 1000, като в защитата на 117 от тях – спортни, политически, свързани с национални и религиозни празници, разкриване на образователна година, абитуриентски балове и други са взели участие полицейски чиновници от всички подразделения на ОДМВР  Варна, заради огромния мащаб на мероприятията.

Значителен спад в записаните грабежи от началото на 2023г. спрямо предходните две години отбелязва „ Криминална полиция “. От началото на годината, досега са обезвредени четири групи,   интензивно занимаващи се с разпространяване на наркотични субстанции. Установени са  4 лаборатории  за произвеждане на синтетични опиати и  14 оранжерии  за развъждане на марихуана. Задържани са 86 лица от дейния престъпен контингент. Съгласно Постановление на Министерски съвет, за установяване цените на наркотичните вещества  от 8 август 2023г., общата сума на конфискуваните опиати е към 2 767 019 лева Иззетото съоръжение за развъждане на растения от рода на конопа е на стойност над 350 000лв.

Издирени и арестувани са седемнадесет лица оповестени на интернационално търсене по отношение на издадени Европейски заповеди за арест или търсени по линия на „ Интерпол “ с червен бюлетин,  като 10 от тях са български жители и седем непознати жители укриващи се на територията на област Варна. Един от издирените непознати жители е влезнал в страната под непозната идентичност и е употребявал неистинен документи за идентичност. Други осем лица оповестени на общодържавно търсене укриващи се от изтърпяване на наказване „ Лишаване от независимост “, незавърнали се в МЛС- след спиране на наказване или с взети ограничения за неотклонение „ Задържане под стража “ по НОХД, също бяха арестувани. Едно от издирените лица се е укривало в продължение на девет години от изтърпяване на наказване „ Лишаване от независимост “ и е търсено от няколко ОДМВР в страната - по водени против него досъдебни производства. При осъществяване на мероприятия по търсене на БИЛ / безследно изчезнало лице/ са събрани данни, за лице, което е станало жертва на тежко престъпно закононарушение и бе формирано досъдебно произвеждане за закононарушение по чл.142а от Наказателен кодекс. При извършени ОИМ и ПСД е открит натрупа на жертвата и арестуван причинителя на действието. Материалите неотложно са докладвани в РП-Варна и ОП-Варна, като досъдебното произвеждане е преобразувано за закононарушение по чл.115 от Наказателен кодекс.

От осъщественият разбор за отчетният интервал – от началото на 2023г., се следи забележителен спад на броя на записаните похищения по отношение на МПС /кражби и ПЗО на МПС/. За това време са регистрирани 71 закононарушения спрямо 2022г, когато са били 143. Отчита се и забележителен растеж при разкриваемостта, която е 43.24% спрямо 2022г., когато е била 34.79 %. В хода на извършените оперативни и очевидни мероприятия по откриване на закононарушения и профилактиране на профилираният контингент по линия /посегателства по отношение на МПС/ за първи път от 2000г.  до актуалният миг, през месец септември 2023г., на територията на ОД Министерство на вътрешните работи Варна няма записано нито едно закононарушение  по линия посягане по отношение на МПС/ кражба и ПЗО на МПС/

През 2023 година на територията на ОД Министерство на вътрешните работи Варна са осъществени 36 телефонни измами, като 32 от тях за разкрити. В процентно съотношения разкриваемостта при измамливите позвънявания възлиза на  89 %. При тези случаи са арестувани общо 10 лица, имащи ролята на така наречен „ мулета “, чиято задача е била да превозен инкриминираните парични суми до създателите на измамливите схеми, така наречен „ въртачи “, които се намират на територията на Република Румъния. Паричните средства предмет на закононарушение при телефонните измами осъществени в гр. Варна и региона през настоящата година, възлизат общо на сумата от към 470 000 лева

От извършените оперативно-издирвателни мероприятия от чиновници на ОДМВР Варна са открити и върнати парични средства възлизащи на сумата над 120 000 лева. 
Източник: dnesplus.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР