В резолюция, приета днес с 578 гласа за, 28 против

...
В резолюция, приета днес с 578 гласа за, 28 против
Коментари Харесай

Да не остане камък необърнат: ЕП призова за сериозно разслед...

В резолюция, призната през днешния ден с 578 гласа " за ", 28 " срещу " и 79 " въздържал се ", Европейският парламент дефинира най-неотложните ограничения, които би трябвало да предприеме Европейски Съюз, с цел да се отстранят пропуските, които сега разрешават отбягване на налози, пране на пари и данъчни измами в огромни мащаби, оповестиха от пресслужбата на Екологичен потенциал.

Той също по този начин прикани Европейската комисия да предприеме правни дейности против страни от Европейски Съюз, които не ползват вярно съществуващите закони. Евродепутатите насочиха по-специално рецензия към актуалните и някогашните министър-председатели и министри на страните членки на Европейски Съюз, за които има разкрития в досиетата " Пандора ".

Резолюцията идва и след изразеното отвращение от членовете на Екологичен потенциал по време на октомврийския пленарен спор, който се организира два дни след публикуването на първите разкрития от досиетата " Пандора ".

Да не остане камък необърнат

Приетата през днешния ден резолюция приканва националните органи от Европейски Съюз да стартират задълбочено следствие на всички нарушавания, разкрити в досиетата " Пандора ", засягащи техните юрисдикции, в това число одити на всички посочени лица.

Евродепутатите приканват Комисията да направи обзор на разкритията и да проучва дали е належащо в допълнение законодателство или правни дейности против някои страни членки. Според тях и Европейската прокуратура би трябвало да реши дали разкритията заслужават съответни следствия.

Евродепутатите показват страдание по отношение на обстоятелството, че политици от Европейски Съюз и някогашни европейски ръководители като Андрей Бабиш, министър-председател на Чехия, Никос Анастасиадис, президент на Кипър, Вопке Хукстра, министър на финансите на Нидерландия, Тони Блеър, някогашен министър-председател на Обединеното кралство, и Джон Дали, някогашен малтийски министър и еврокомисар, участват в досиетата " Пандора ". Илхам Алиев, президент на Азербайджан, и Мило Джуканович, президент на Черна гора, също са директно разкритикувани в резолюцията.

Повече информация за действителните притежатели и използване на контрактуваните правила

Парламентът настоятелно приканва страните членки и Комисията да създадат повече във връзка с идентифицирането и шерването на информация по отношение на действителните притежатели, които в последна сметка извличат облаги от фиктивни сдружения. Евродепутатите показват също, че доста страни членки се забавят в използването на настоящите правила за битка с изпирането на пари и избягването на налози. Комисията би трябвало да предприеме ограничения против тези изоставащи страни. От нея също по този начин беше поискано да изготви оферти за контролиране на така наречен " златни паспорти " и схеми за престояване и да оцени доколко дейно се разпознават видни политически персони и се ползва задълбочена надлежна инспекция.

Новите по-строги правила ще се окажат безполезни без вярно използване на към този момент въведените правила и без по-добро съдействие сред националните органи в целия Европейски Съюз, се показва в резолюцията, в която се приканва и за повече запаси и благосклонност в тази връзка. Самата Комисия следва да реши дали националните звена за финансово разузнаване са задоволително добре обезпечени с запаси.

Черен лист на данъчните убежища на Европейски Съюз - " неефикасен инструмент "

Резолюцията дефинира сегашния черен лист на Европейски Съюз на данъчните убежища като " неефикасен инструмент ", който не е в положение да улови някои от най-големите страни извършители. Така да вземем за пример две трети от фиктивните сдружения в досиетата " Пандора " се намират в Британските Вирджински острови, които обаче към момента не попадат в черния лист на Европейски Съюз, се показва още в резолюцията. Членовете на Екологичен потенциал оферират разнообразни способи за усилване на критериите за включване в описите, в това число разширение на обсега на типичните за данъчните убежища практики и смяна в процедурата за взимане на решение за включване на юрисдикции в листата. По-рано през октомври 2021 година членовете на Екологичен потенциал одобриха по-подробна резолюция по този въпрос.
Източник: marica.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР