В резолюция, приета днес с 578 гласа за, 28 против ...

В резолюция, приета днес с 578 гласа за, 28 против

Да не остане камък необърнат: ЕП призова за сериозно разслед...

В резолюция, призната през днешния ден с 578 гласа " за " , 28 " срещу " и 79 " въздържал се " , Европейският парламент дефинира най-неотложните ограничения , които би трябвало да предприеме Европейски съюз , с цел да се отстранят пропуските, които сега разрешават отбягване на налози , пране на пари и данъчни измами в огромни мащаби, оповестиха от пресслужбата на Екологичен потенциал .

Той също по този начин прикани Европейската комисия да предприеме правни дейности против страни от Европейски съюз , които не ползват вярно съществуващите закони. Евродепутатите отправиха по- особено рецензия към актуалните и някогашните министър- ръководители и министри на страните членки на Европейски съюз , за които има разкрития в досиетата " Пандора " .

Резолюцията идва и след изразеното отвращение от членовете на Екологичен потенциал по време на октомврийския пленарен спор , който се проведе два дни след публикуването на първите разкрития от досиетата " Пандора " .

Да не остане камък необърнат

Приетата през днешния ден резолюция приканва националните органи от Европейски съюз да стартират задълбочено следствие на всички нарушавания , разкрити в досиетата " Пандора " , засягащи техните юрисдикции, в това число одити на всички посочени лица.

Евродепутатите приканват Комисията да направи обзор на разкритията и да анализира наистина ли е належащо в допълнение законодателство или правни дейности против някои страни членки. Според тях и Европейската прокуратура би трябвало да реши наистина ли разкритията заслужават съответни следствия .

Евродепутатите изразяват страдание по отношение на обстоятелството , че политици от Европейски съюз и някогашни европейски ръководители като Андрей Бабиш, министър- ръководител на Чехия, Никос Анастасиадис, държавен глава на Кипър, Вопке Хукстра, министър на финансите на Нидерландия, Тони Блеър, някогашен министър- ръководител на Обединеното кралство, и Джон Дали, някогашен малтийски министър и еврокомисар, участват в досиетата " Пандора " . Илхам Алиев, държавен глава на Азербайджан, и Мило Джуканович, държавен глава на Черна гора, също са директно разкритикувани в резолюцията.

Повече информация за действителните притежатели и използване на контрактуваните разпоредби

Парламентът настоятелно приканва страните членки и Комисията да направят повече във връзка с идентифицирането и шерването на информация по отношение на действителните притежатели , които в последна сметка извличат печалби от фиктивни сдружения . Евродепутатите показват също, че доста страни членки се забавят в използването на настоящите разпоредби за битка с изпирането на пари и избягването на налози . Комисията би трябвало да предприеме ограничения против тези изоставащи страни. От нея също по този начин беше поискано да изготви оферти за контролиране на така наречен " златни паспорти " и схеми за престояване и да оцени доколко дейно се разпознават видни политически персони и се ползва задълбочена надлежна инспекция .

Новите по-строги разпоредби ще се окажат безполезни без вярно използване на към този момент въведените разпоредби и без по- положително съдействие сред националните органи в целия Европейски съюз , се показва в резолюцията, в която се приканва и за повече запаси и положителна воля в тази връзка. Самата Комисия следва да реши наистина ли националните звена за финансово разузнаване са задоволително добре обезпечени с запаси .

Черен опис на данъчните убежища на Европейски съюз - " неефикасен инструмент "

Резолюцията дефинира сегашния черен опис на Европейски съюз на данъчните убежища като " неефикасен инструмент " , който не е в положение да улови някои от най-големите страни извършители . Така да вземем за пример две трети от фиктивните сдружения в досиетата " Пандора " се откриват в Британските Вирджински острови, които макар че към момента не попадат в черния опис на Европейски съюз , се показва още в резолюцията. Членовете на Екологичен потенциал оферират разнородни способи за усилване на критериите за включване в списъците, в това число разширение на обсега на типичните за данъчните убежища практики и смяна в процедурата за взимане на решаване за включване на юрисдикции в списъка. По-рано през октомври 2021 година членовете на Екологичен потенциал одобриха по-подробна резолюция по този казус .

Източник: marica.bg