В рецептата на съвременния кетчуп не е останало почти нищо

...
В рецептата на съвременния кетчуп не е останало почти нищо
Коментари Харесай

Какво става с тялото, ако всеки ден ядем кетчуп и как да си направим диетичен

В рецептата на актуалния кетчуп не е останало съвсем нищо от неговия китайски предшественик. Днес главната му съставна част е доматеното пюре. В домати има относително доста (3,5%) свободни захари и малко фибри, тъй че тези, които наблюдават за тежестта си, не трябва да се увличат доста по кетчупа.

В доматите има доста витамин С, бетакаротин и калий, само че има малко други витамини и микроелементи. Затова пък Дод Домат лидира пред всички други артикули по наличие на ликопен - вещество от групата на естествените каротиноидни пигменти, проявяващи антиоксидантна интензивност. Ликопенът се изследва интензивно през днешния ден. Оказва се, че той пази лигавиците, предотвратява възрастовите промени в простатната жлеза и взе участие в противоракова отбрана на тялото.

За страдание обаче, свойствата на кетчуп не се лимитират единствено до свойствата на доматите. В последна сметка този сос съдържа доста количество сол, оцет и подправки, което автоматизирано изключва кетчупа от листата на диетичните артикули. Освен това в кетчуп има доста захар, от време на време количеството му доближава 1 чаена лъжичка на 1 супена лъжица сос.

Кои са останалите нездравословни съставки в кетчупа, за кого е неразрешен той и по какъв начин да си го приготвим вкъщи - апетитен и диетичен четете в Zdrave.to
Източник: blitz.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР