В ресторантьорството в България рядко се срещат истории, които да

...
Коментари Харесай

In Memoriam: Рестoрантьорът, който научи София на световен вкус

В ресторантьорството в България рядко се срещат истории, които да въодушевяват. По ред аргументи - пазарни дефицити, несръчен мениджмънт, хрумвания, изпреварили времето си или незадоволителна кулинарна просвета в публиката - заведенията за хранене мъчно оцеляват повече от няколко сезона, още по-рядко съумяват да пораснат и в същото време да запазят високо качество. Има, несъмнено, и изключения, а измежду най-ярките са добре познатите софийски заведения за хранене от групата на " Рене кетъринг " - японските Hamachi-ni и Sushi Bar, средиземноморският Mediterraneo, италианските Cinecitta Osteria Italiana и веригата La Bottega. Част от тях бяха новатори - първите по рода си в България въобще. Те зададоха стандартите, трансформираха менюто в България и го направиха доста по-разнообразно, възпитаха усет в клиентите. И не престават да го вършат към този момент близо 20 години.

Когато техният съсобственик и съидеолог Симеон Цеков предходната седмица си отиде вечно доста преди времето си, тъжната вест отекна мощно в целия хорека бранш. Симо, както го назовават тези, които го познаваха, несъмнено бе измежду най-успешните и уважавани бизнесмени и мениджъри в бранша. А неговите сътрудници и другари споделят, че приносът му за развиването на ресторантьортвото в България излиза оттатък границите на личния му бизнес.
В началото бе пицата
Симеон Цеков и главният му бизнес сътрудник Владимир Станимиров, с който се познават още от деца, отварят първото си заведение - пицарията " Вкусен свят ", през далечната 1990 година " Първият ни обект може да се назова художествена самоинициатива. Изобщо нямахме знания, нямаше профилиране на заведенията за хранене, нямахме някаква дълготрайна визия. Започнахме със заем от родителите и един другар, който беше избягал в Германия. В първото ни заведение имаше единствено пици и два типа спагети. Тогава нямаше от кое място да купиш паста, имаше единствено спагети, един тип маслини...Имахме обаче голям триумф, тъй като бяхме първи - имаше единствено още една друга пицария в центъра, и това ни даде опция да се развиваме ", За няколко години " Вкусен свят " става верига с пет обекта.

В рецесията през 1996-1997 година обаче двамата премислят тактиката си и вземат решение да развиват заведения за хранене от друг вид и кетъринг компания, която - по модела в Западна Европа, да стъпва върху тяхното разнообразно меню. Така в края на 90-те се ражда първият ресторант за средиземноморска кухня Mediterraneо, който и до момента е едно от най-популярните места в мощно конкурентния регион на ул " Оборище ". След това идва и първият суши ресторант в София въобще - The Sushi Bar на ул. " Денкоглу ", а през 2005 година е основана и " Рене кетъринг ". Малко по-късно се ражда и Hamachi - първият висококласен японски ресторант в София. Освен с безкомпромисно качество той впечатляваше и с атмосфера - личен състав в кимона и закрита вътрешна градина в дзен жанр, посред която се извисяваше огромно живо дърво. През 2016 година капиталови планове в парцела постановиха преместването на ресторанта на ул. " Раковски " в центъра на София и прекръстването му на Hamachi-ni. Уникалната атмосфера се позагуби, само че не и положителната кулинария и Hamachi-ni е отличаван с награди от състезанието " Ресторант на годината " на сп. " Бахкус ".

В последните 12 години екипът развива интензивно и нишата на италианските заведения за хранене - сицилианският ресторант La Piccola Casa (който работеше до есента на 2019 г.), веригата La Bottega, която е в по-бюджетния сегмент и към този момент включва пет обекта, както и гурме ресторантът Cinecitta в кв. " Бояна ". Последният е несъмнено най-голямото достижение на Цеков и сътрудниците му - място с високи стандарти и качествена и авторска кулинария, Cinecitta има няколко номинации за " Ресторант на годината " и награди от състезанието, а преди броени дни стана и първият италиански ресторант на Балканите, макар изключително сложната за сектора година.

В последна сметка през днешния ден групата включва кетъринг компания, девет ресторанта и идно отваряне на десети, близо 300 чиновници, в това число и отдел, който се занимава с импорт на вино и артикули. От самото начало съдружниците съвсем не употребяват външно финансиране, а вложенията са главно със лични средства.
Източник: capital.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР