В Република Северна Македония се провеждат президентски избори. На тях

...
В Република Северна Македония се провеждат президентски избори. На тях
Коментари Харесай

Македонците гласуват за президент

В Република Северна Македония се организират президентски избори. На тях се гледа като на основен тест за държавното управление след промяната на името на страната, чиято смяна имаше за цел да се постави завършек на траял десетилетия спор със прилежаща Гърция.

Над 3400 изборни бюра бяха отворени в 7.00 ч. локално време и ще затворят в 19.00 ч. Президентския пост с най-вече церемониални функционалности ще си оспорват трима академични преподаватели. Гордана Силяновска-Давкова е подкрепяна от главната консервативна опозиционна партия ВМРО-ДПМНЕ, Стево Пендаровски е общ претендент на ръководещите социалдемократи и 30 по-малки партии, а самостоятелният претендент Блерим Река е подсилен от две дребни етнически албански партии - Алианс за албанците и Движение "Беса ".

За да завоюва още на първия тур, даден претендент би трябвало да получи 50% плюс един глас. Регистрирани са 1.8 милиона гласоподаватели. Ако никой от претендентите не завоюва над половината от гласовете, каквито са прогнозите, двамата с най-голяма поддръжка ще се явят на балотаж на 5 май.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР