В Република Северна Македония днес се провежда първи тур на

...
В Република Северна Македония днес се провежда първи тур на
Коментари Харесай

В Република Северна Македония се провежда първи тур на президентските избори

В Република Северна Македония през днешния ден се организира първи тур на президентските избори, които се чака да очертаят настройките за предварителните парламентарни избори на 8-ми май. Вотът е решителен за европейското бъдеще на страната.

7 са претендентите за президент - актуалният държавен глава Стево Пендаровски, номиниран от левия Социалдемократически съюз на Македония и Гордана Силяновска - Давкова - претендент на дясната Вътрешна македонска революционна организация - ДПМНЕ.

За първи път има двама претенденти за президент - албанци - външният министър Буяр Османи от Демократичния съюз за интеграция и Арбен Таравари - номиниран от албанската съпротива. Останалите трима претенденти не поддържат промени в Конституцията за включване на българите като дял от народ - това са Максим Димитриевски от " Знам ", Стевчо Якимовски от партия " Гром " и Биляна ВАнковска от " Левицата ".

Над 1 милион и 800 000 жители на Северна Македония имат право на глас. Избирателните секции отварят в 8 часа локално време и вотът ще продължи до 7 вечерта. Днес е неработен ден в страната. Очаква се Стево Пендаровски и Гордана Силяновска - Давкова да отидат на втори тур.


Последвайте ни във и

Вече може да ни гледате и в
Намерете ни в
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР