В Република Парагвай днес се произвеждат избори за президент, парламент

...
В Република Парагвай днес се произвеждат избори за президент, парламент
Коментари Харесай

В Парагвай гласуват за президент, парламент и губернатори

В Република Парагвай през днешния ден се създават избори за президент, парламент и губернатори. Около 4,2 милиона парагвайци имат право на глас на изборите, които ще обновят напълно състава на Народното събрание. Ще бъдат определени 17 нови губернатори и нов държавен глава, предаде Ройтерс.

Очаква се, че Марио Абдо – синът на значим политик в сянка от интервала на диктатурата 1954-1989 година, ще завоюва без изпитание президентските избори. Последните допитвания демонстрират, че той изпреварва с към 25 % противника си Ефраин Алегре – правист от лявоцентристката коалиция GANAR.

46-годишният някогашен сенатор Абдо от ръководещата консервативна партия Колорадо е наследник на персоналния секретар на диктатора Алфредо Стреснер, който 35 години ръководи Парагвай с желязна ръка. Независимо от това никой не слага под подозрение привързаността на Абдо към демократичните полезности.

Абдо, който е получил висшето си обучение в Съединени американски щати, дава обещание да се бори против натиска за повишението на налозите в основния за страната селскостопански бранш, макар апелите на опозицията за облагане на износа на соя. Парагвай е на четвърто място в света по експорт на соя и е огромен експортьор на говеждо месо.

Проучванията на публичното мнение демонстрират, че след днешните парламентарни избори партията Колорадо ще загуби част от местата си в Конгреса, до момента в който лявата коалиция Френте гуасу, отпред с някогашния президент Фернандо Луго, мощно ще ускори наличието си в законодателния орган.

Новият президент ще встъпи в служба на 15 август, ще ръководи пет години и не може да се кандидатира за втори мандат.

Източник: trud.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР