В редица репортажи сме ви разказвали за пропуснатия материал по

...
В редица репортажи сме ви разказвали за пропуснатия материал по
Коментари Харесай

Имат ли пропуски за Средновековието учениците от профилираните паралелки?

В редица репортажи сме ви разказвали за пропуснатия материал по история, география и биология за към 200 000 седмокласници. Това се случи при прибързаното използване на новия закон за учебното обучение. Най-голям беше пропускът по история - там учениците изпуснаха цяла образователна година и цялото Средновековие. Направихме инспекция на деветокласниците в профилираните учебни заведения, защото в 8-ми клас те не учиха история.

Отиваме в 125-то учебно заведение.Там преди две години снимахме кино лентата " Училище под удара на закона ", който сподели по какъв начин изпадна образователен материал при срещането на остаряла и нова стратегия. Класът обаче е различен - не седми, а девети. Преподавателят по история също е различен. Задаваме му въпроса: знаят ли тези възпитаници Средновековието?
Пламен Салтиров, преподавател по история, 125 -то СУ: Определено има пропуски в това, което са усвоили.Тези пропуски касаят значими събития и процеси, свързани с централизирането на западно-европейските страни. Нямат я тази нужната основа, с която да се стартира проучването на Новото време.
Много български деветокласници минаха непосредствено от разпадането на Римската империя към откриването на новия свят от Колумб. Други получиха фрагментарни познания за Средновековието, а трети четоха сами, както споделиха " за обща " просвета.
Вероника Кръстева, 9 клас: Наистина се споделяха съществени неща в това, което учихме, само че извънредно незадоволително, тъй като аз считам, че Средновековието е един доста значим интервал.
Българска национална телевизия: Ти от кое учебно заведение идваш?
83 -то.
Българска национална телевизия: Там учихте ли Средновековието?
В последните часове по история и то доста в резюме, нашата госпожа ни даде едни приложения, по които ни описа.
Българска национална телевизия: Мислиш ли, че беше задоволително?
Не.Георги Педаков, 9 клас: Ние стигнахме единствено до Ранна Римска империя. Учил съм Средновековие по лична самодейност, в свободно време през лятната почивка. Само от обща просвета, поне съм се учил самичък себе си.
Учителят по история споделя още, че за жалост част от часа по Нова история минава в това да се изясни какво тъкмо се е случвало през Средновековието.
Пламен Салтиров, преподавател по история, 125-то СУ: Определено се постанова да се обяснят процеси, които са протекли изключително в края на Средновековието. И са ощетени вследствие на смяната, която настъпи в образователните стратегии.
Тъй като постоянно повдигната от нас тематика за пропуснатия материал се коства на някои маловажна, а се чуват и отзиви, че по- значимо от това е учениците да станат положителни хора, ще напомним, че съгласно последното интернационално проучване ПИЗА, българските деветокласници са на нежеланото 45-то място от 72 страни по четене, математика и естествени науки. А на теста по Средновековие, който раздадохме в края на 2017 година - триумфът беше междинен 3 и 20.
Източник: bnt.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР