В редица развити европейски държави част от отпадъците успешно се

...
В редица развити европейски държави част от отпадъците успешно се
Коментари Харесай

Оползотворяването на RDF намалява въглеродните емисии и отпадъците в населените места

В редица развити европейски страни част от отпадъците сполучливо се употребяват за непосредствено изгаряне и произвеждане на сила. Полученото RDF (refuse derived fuel) гориво е една от другите възможности на твърдите изкопаеми горива, който се употребява като горивна добавка в работещи на въглища котли в Топлоелектрическа централа, както и като главно или в допълнение гориво в пещите на циментовите фабрики. Австрия, Дания и Франция са образец за страни, в които са издигнати специфични съоръжения и уреди, които създават екологична чиста сила напълно от изгарянето на RDF.


Обемът на RDF горивото, създадено от твърди битови боклуци в Европейския съюз, е към 3 милиона тона годишно. По този метод се понижават и размерите на депонираните боклуци и потреблението на вносни енергийни източници - въглища, петролни артикули, природен газ.

 

В Германия и Холандия казусът с провокираното замърсяване на околната среда е решен точно посредством използването на тази технология за произвеждане на сила. Високите температури, употребявани в тези съоръжения, разрешават да се изгаря този тип гориво, без да се предизвиква щета на природата и качеството на въздуха. Според редица изследвания калоричността на RDF е 17-22 MJ/kg, а на природния газ и въглищата, надлежно по-малко от 34 и 25MJ/kg. Коефициентът на калоричност на RDF във връзка с въглищата е 0,76, а на природния газ е 1,29.

 

При взаимно изгаряне с въглища и с други горива, RDF се употребява в Топлоелектрическа централа и в профилирано котелно съоръжение. При газификация и пиролиза RDF горивото също намира своето приложение. При газификацията RDF се трансформира в синтетичен газ, който може да се употребява като химическа суровина или като енергиен източник. При пиролизата се създава синтетичен газ и пиролизно гориво.

 

В България над 50% от генерираните боклуци отиват на сметищата. Това основава съществени проблеми на страната освен поради забавеното покриване на задачите на кръговата стопанска система в Европейски Съюз, само че поради запълването на сметищата на редица огромни градове. Въпреки че България има доста добре развъртян бизнес за преработване на отпадъците, казусът със замърсяването на околната среда продължава да бъде забранен. Следвайки европейския образец, е належащо да стартира навлизането и потреблението на RDF горивото, тъй като оползотворяването му ще докара до понижаване на нездравословните излъчвания.

 

Според редица специалисти, внедряването на RDF е огромна крачка за производството на зелена сила.

 

Икономическите аспекти по въвеждането на новото гориво са свързани с увеличението на енергийната успеваемост на предприятията.

 

Използването на RDF е доста по-изгодно, тъй като е по-евтина суровина за разлика от твърдите изкопаеми горива, които от своя страна са изчерпаем запас. Особено в подтекста на европейската зелена политика неизбежно до няколко години България поетапно би трябвало да спре потреблението на въглища и тук идва моментът, когато България би трябвало да има опция да създава сила от различни горива. Чрез оползотворяването на RDF няма да се увеличи и цената, която заплаща крайният консуматор, което е от изключително значение поради инфлацията.

 

Освен това с увеличение на потреблението на обработени боклуци в енергийни сдружения, отпадат разноските на общините, свързани с депониране на боклуци.

 

Съгласно желанието на европейската политика за реализиране на нисковъглеродна стопанска система всяка страна би трябвало да намира салдото сред възходящото търсене на сила и осъществяването на уговорките за стабилно развиване. Поради тази причина, намирането на най-ефективните решения за преработване и кръгова стопанска система е изключително значимо, защото количеството на генерираните боклуци ще продължава да се усилва, което довежда след себе си съществено замърсяване на околната среда, водите и въздуха. Преобразуването на отпадъците в сила обезпечава оптимална опция за покачване на енергийната успеваемост и осъществяване на задачите на Европа за понижаване на въглеродните излъчвания.

Източник: epicenter.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР