В редица градове в цялата страна стотици смелчаци се хвърлиха

...
В редица градове в цялата страна стотици смелчаци се хвърлиха
Коментари Харесай

Стотици смелчаци се хвърлиха в ледените води за Богоявленския кръст


В редица градове в цялата страна стотици смелчаци се хвърлиха в студените води на реки и езера, с цел да заловен Богоявленския кръст, предадоха кореспондентите на БГНЕС.

В София 20-годишният Александър от София хвана Богоявленския кръст. Ритуалът се състоя в езерото в столичния квартал „ Дружба ”. Александър съобщи, че ще подари премията на съдружие за деца, заболели от рак. Той сподели още, че сред 15:00 и 18:00 часа ще е на бул. „ Витоша ” в региона на Съдебната палата, където всеки ще може да пипне кръста за здраве и също да подари пари за болните деца.

32-годишният варненец Емил Атанасов извади кръста от морските води край Първа буна за Богоявление тази година. Над 100 смелчаци на възраст сред 11 и 78 години се включиха в обичайния за Йордановден обред. Александър беше най-младият участник - на 11 години. Най-възрастният беше 78-годишен.

23-годишният Теодор Цветков, който е треньор по плуване, извади за повторно Богоявленския кръст от водите на Дунав в Русе. Младият мъж имаше същия шанс през 2016 година, само че този път трябваше да се пребори с доста повече участници. В Русе сложиха връх от 27 смелчаци, които скочиха в реката за здраве и шанс. Най-младите бяха пет момчета на 18 години, а най-възрастният бе на 46 години.

Кръстът бе хвърлен във водите от Русенския митрополит Наум, откакто завърши Богоявленският водосвет и бяха благословени бойните флагове. Заради хубавото време – температура на водата към 5 градуса и на въздуха към 12 градуса, имаше доста повече искащи да скачат от в началото предстоящите 20 души. Те бяха подсигурени с четири стълби и четири катера, а равнището на реката в сектора за скачане бе към 4 метра.

Първите думи на Теодор, когато излезе с кръста от водата, бяха да посвети триумфа си на всички хора с увреждания. Младежът единствено преди дни, в края на декември, преплува благотворително езерото „ Липник “ в помощ на 3-годишната Мартина от Банско и събра към 3000 лева Теодор се занимава като доброволец във фондация „ Александър Русев “, където с плуването оказва помощ благотворително за рехабилитация на деца с увреждания.

22-годишният Илиан Томанов избави Богоявленския кръст, хвърлен в р. Бистрица в Благоевград. Той е европейски първенец по таекуондо, състезава се в клуб "Фолкън". По традиция от последните няколко години, момчетата от "Плаж махала" играха хоро след спасяването на кръста.

Пловдивският митрополит Николай хвърли през днешния ден кръста във водите на река Арда. Още преди 9 ч. средновековният манастирски комплекс „ Св. Йоан Предтеча “ бе под обсадата на хиляди миряни, придошли за огромния празник. Пред храма владиката освети воински флагове, до него бе ръководителят на Народното събрание Цвета Караянчева. В церемонията участваха и регионалният шеф Никола Чанев, кметът Хасан Азис и заместниците му, както и енорийският духовник от централната черква „ Св.Георги Победоносец “.

Кръстът полетя от стръмния бряг на Арда, 16-годишният Станимир Димов го улови и подвигна високо над Водното огледало. В манастирския двор бе инсталиран и специфичен басейн с гореща вода, където малчуганите от Неделното учебно заведение на отец Николай се бориха за кръста. Имаше и заря измежду бял ден, летяха балони и гълъби.

Председателят на Старозагорския клуб на феновете на историческо оръжие "Поп Минчо Кънчев" хвана кръста на Богоявление в Стара Загора. Той бе хвърлен във водите на езерото в парк „ Йордан Капсамунов “ от архимандрит Богослов, протосингел на Старозагорската митрополия. В езерото скочиха 26 смелчаци, сред които и 14-годишен възпитаник. Пръв до кръста стигна 38-годишният Станко Танев, който бе облечен във възрожденска носия. След това смелите мъже се хванаха на мълчано хоро във водите на езерото, пеейки българския химн.

32-годишният служител на реда от Ямбол Михаил Колев извади богоявленския кръст от водите на река Тунджа. Общо 17 бяха смелчаците, които тази година влязоха във водите на реката. Традиционно, спечелилият получи парична премия и от кмета на Ямбол Георги Славов. Отбелязването на Богоявление бе предшествано от церемониален обред по освещаване на бойните флагове на Българската войска и литийно шествие до моста на река Тунджа. /БГНЕС
Източник: bgnes.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР