В редакцията на Искра.бг постъпи анонимен сигнал от гражданин, който

...
В редакцията на Искра.бг постъпи анонимен сигнал от гражданин, който
Коментари Харесай

МВР с позиция пред Искра.бг заради сигнал за нередности в парк „Пирин“

В редакцията на Искра.бг постъпи неизвестен сигнал от жител, който твърдеше, че, Банско. По неговите думи там се организира съревнование по ски и биатлон в региона на хижа Безбог. Според него тази зона не е обособена за сходен тип действия.

Във връзка с постъпилия сигнал до медията, изпратихме питане до пресцентъра на Министерство на вътрешните работи и въпроси, касаещи законосъобразността на събитието . По мотив провеждането на Републиканското състезание по ски алпийски дисциплини и биатлон за чиновници в системата, от вътрешното министерство предоставиха отговори на нашите въпроси :

„ Тази година в интервала 20-24.03.2023 година в Банско и Добринище се планува осъществяване на Републиканското състезание по ски алпийски дисциплини и биатлон за чиновници на Министерство на вътрешните работи, което се управлява от „ Спортна асоциация – Министерство на вътрешните работи “ и Центъра за бойна подготовка и спорт при Академията на Министерство на вътрешните работи. Ако се плануват стрелби и има условия за провеждането им, те се съгласуват с ОДМВР–Благоевград и Национален парк „ Пирин “. Стрелби се организират, откакто техническият пратеник на надпреварата ревизира дали трасето и изискванията дават отговор на ограниченията за сигурност. “

„ В деня на надпреварата е планувано мястото за осъществяване на стрелби да бъде ясно обозначено и маркирано. Достъпът както на самото стрелбище, по този начин и в целия периметър на зоната на пукотевица, ще бъде стеснен благодарение на ленти и физическо наличие от чиновниците на Центъра за бойна подготовка и спорт. Провеждането на стрелби на 23.03.2023 година зависи от окончателната оценка и позволение на техническия пратеник, който ще реши дали има, или няма условия за безвредно осъществяване на стрелбите според нормативните документи на Министерство на вътрешните работи “, показват още в позицията си от силовото ведомство. Оттам прецизират:

„ Във всяка една област на България, в това число на територията на област Благоевград, има обособени места за пукотевица, на които се организират на практика занятия, свързани с професионалното образование на чиновници на Министерство на вътрешните работи. На 13.03.2023 година е получено позволение от шефа на Национален парк „ Пирин “ Росен Баненски с произлязъл номер НПП-195/1/ за осъществяване на Републиканското състезание по ски алпийски дисциплини и биатлон за чиновници на Министерство на вътрешните работи. “

Публикуваме и част от текста на читателския сигнал :

„ Пиша ви за нередности в парк Пирин, които се правят от Министерство на вътрешните работи и в частност – спортна асоциация Министерство на вътрешните работи. Mиналата година по това време бях на хижа Безбог и станах очевидец на съревнование на Министерство на вътрешните работи по нещо като биатлон и пукотевица с огнестрелно оръжие в подножието на върха. Организаторите от Министерство на вътрешните работи сложиха цели в снега и някакви платнища и бягащите със ски „ състезатели “ започнаха да стрелят. Ехтеше планината, настана блъсканица.

За присъстващите туристи не беше ясно какво се случва и се оглеждаха уплашено. Там стрелбище няма и това не е място нито за каране на ски нито за пукотевица. Природата е чиста, недокосната.

Работа ли е на Министерство на вътрешните работи да стрелят в планината, кой им разрешава? “

От Искра.бг се надяваме да бъдат спазени от Министерство на вътрешните работи всички ограничения за сигурност на надпреварата.

Източник: iskra.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР