В речта си пред заседанието на 50-ия конгрес на БСП

...
В речта си пред заседанието на 50-ия конгрес на БСП
Коментари Харесай

Нинова няма да управлява с ГЕРБ, но ще пита БСП с референдум с кого иска

В речта си пред съвещанието на 50-ия конгрес на Българска социалистическа партия лидерката Корнелия Нинова разгласи, че партията няма да ръководи с ГЕРБ, само че в това време даде поръчка да провежда вътрешнопартиен рефернудм, на който социалистите да си кажат с коя политическа групировка желаят да вземат участие в държавно управление.

Тя насърчи членовете на социалистическата партия да се подписват и в подписката на " Възраждане " за отсрочване на въвеждането на еврото. Нинова назова вътрешната съпротива " милионери " и " олигарси " във връзка и на днешното напрежение, когато делегати не бяха позволени с процедурни хватки, а несъгласни с управлението социалисти скандираха " оставка " в коридорите на конгреса. За първи път Българска социалистическа партия организира своя конгрес не в голямата Зала 1 на НДК, а в надалеч по-малката Зала 3. Самата Нинова пък призна в отчета си за изборните провали на Българска социалистическа партия с думите " резултатът ни е влошен ".

" Българска социалистическа партия няма да прави коалиция с ГЕРБ и апелирам да се спрат всевъзможни спекулации по този въпрос. Нека да минат изборите, да забележим кои партии ще получат доверието на хората и тогава да решим с кого да участваме в държавно управление. Това решение да вземем посредством вътрешнопартийно допитване до всички членове ", съобщи Нинова.

" Аз ви приканвам за това да останем правилни на хората, които са ни избрали. За да имаме рекламация, че сме силата, която може да постави ред в страната, ние би трябвало първо да си сложим ред в нашата къща и днешният ден го сподели ", разяснява водачът на левицата.

Според Нинова има три аргументи за различията вътре в Българска социалистическа партия.

" Тези вътрешни борби ни унищожават. Хората, които ни гледат, няма да ни повярват, добави водачът на левицата и моли за търсене на единство и консенсус към хрумвания, а не към персони. По думите ѝ първият проблем е зародил след директния избор на ръководителя и промяната в левицата, с която се лимитират броят на мандатите на депутатите и на ръководителя. Наши приятели, които изгубиха вероятността за пост " безконечен народен представител ", не ни простиха, уточни Нинова, след което добави, че тези, които са изгубили директния избор, не са приели този резултат и са почнали да се съпротивляват, като се пробват да отделят хора от Българска социалистическа партия. Третият проблем тя назова като " пари - ползи ". Ние освободихме партията от олигархията и зависимостите от стопански ползи, уточни Нинова. Ние не сме партия на милионерите, а сме партия на работещите, сподели тя.По думите ѝ същите тези хора години наред са " на хранилката " на ГЕРБ с една единствена цел - да разрушават от вътрешната страна партията.

" Трябва да сложим ред в партията, моли Нинова и още веднъж акцентира, че всяко друго мнение се почита, само че има групови органи на партията, където решенията се взимат с болшинство.

" Не одобрявам наши приятели да вървят по малките екрани и да си служат с прилагателни против други приятели ", сподели Нинова. По думите ѝ по този начин всичко става персонално и няма никакъв спор за политика, за идеология.

Преди това в изявлението си Нинова регистрира, че предстоят пети избори за две години и народът се е изморил от избори. Идваха и си отиваха следващите спасители, появиха се партии хамелеони, разяснява тя. Невъзможността да се сформира държавно управление слага под опасност парламентарната република, неналичието на работещо държавно управление и работещ парламент блокира редица основни решения за бъдещето на България.

Соцлидерката заявява, че Българска социалистическа партия е против промяната на политическата система с друга форма на ръководство.

" Българските социалисти сме " за " парламентарната република като най-демократичната форма на ръководство, за постоянни институции, почиващи на правилото на разделяне на управляващите и съвместен надзор. Властта да се върне там, където ѝ е мястото - от служебните кабинети, които ни трансфораха в полупрезидентска страна, в Народното събрание ", сподели Нинова. 

И отхвърли партията да води война с президента.

" Ние лични битки с президента Радев и вицепрезидента Йотова нямаме, само че имаме към този момент дълбоки, кардинални и идеологически разлики ", установи Нинова по отношение на връзките на Българска социалистическа партия с президентската институция.

По отношение на Истанбулската спогодба Нинова означи, че Българска социалистическа партия има проблем с интернационалните организации на левите сили в Европа, а по този начин също и вътрешен проблем.

" Персонално аз съм спънка и неуместна на този пост, на който съм сега. Докато съм ръководител на Българска социалистическа партия, няма да се поддадем на този напън, съобщи Нинова и добави, че до момента в който я сменят, ще отстоява с всичка мощ, че имаме момчета и девойки у дома и че родителите са майки и татковци ", акцентира Нинова.

" Влизаме в предизборна акция, приятели, повече не можем да отстъпваме, резултатът на партията е влошен ", призна соцлидерката.

Нинова застъпи тезата за нуждата от отсрочване на приемането на еврото, до момента в който стопанската система на страната ни стане подготвена. И насърчи социалистите да се подписват в подписката на " Възраждане ". " Знам от вас, че се включвате в подписката да има референдум за приемането на еврото. Затова се чувствайте спокойни и свободни да участвате в тази подписка за осъществяване на референдум ", сподели Нинова.
Източник: dir.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР