В реч, произнесена от офиса му в Кремъл, Путин разкритикува

...
В реч, произнесена от офиса му в Кремъл, Путин разкритикува
Коментари Харесай

Защо Путин, Тръмп и Републиканската партия звучат толкова еднакво?

В тирада, произнесена от офиса му в Кремъл, Путин разкритикува западната cancel culture, което, както той упрекна, " отхвърля " Русия - " цяла хилядолетна страна, нашия народ ". Това бе третият път през последните месеци Путин атакува по този начин нареченото " отказване на културата ", написа за " Гардиън " Робърт Райх, някогашен министър на труда на Съединени американски щати, професор по обществена политика в Калифорнийския университет в Бъркли.

Което е тъкмо това, което Тръмп, Тъкър Карлсън и Републиканската партия атакуват от няколко години.

" Целта на отказване на културата е да накара достойните американци да живеят в боязън да не бъдат уволнени, изгонени, засрамени, унижени и прогонени от обществото, каквото го познаваме ", сподели Тръмп, когато одобри номинацията на своята партия на Републиканската национална спогодба през 2020 година

Тъкър Карлсън, една от най-видните персони на Fox News, упреква, че либералите се пробват да анулират всичко от Space Jam до 4ти юли.

Фиксирането на Путин върху транссексуалните и хомосексуалните хора също е отразено от американската десница. Законопроектите на републиканските щати, ориентирани към ограничение на правата на ЛГБТК или полемика в учебните заведения, се усилват. Путин твърди, че преподаването на децата за разнообразни полови идентичности е " на ръба на закононарушение против човечеството ".

След това има удивление от самия Путин. Точно преди Путин да разпореди пълномащабна инвазия в Украйна, Тръмп го дефинира за доста " интелигентен ", " талантлив " за " завладяването на страна, безусловно, голяма, обширна локация, огромно парче земя с доста хора и просто влиза ".

В своята стратегия Fox News Карлсън попита риторично: " Защо толкоз ненавиждам Путин? Путин в миналото наричал ли ме е расист? Заплашвал ли е, че ще ме уволни, тъй като не съм склонен с него? " Но Карлсън назова Украйна " послушна марионетка на Държавния департамент на Байдън " и допуска, че нахлуването на Путин не е било нищо повече от " граничен спор ".

Лъжите на Путин и лъжите, идващи от крайната десница на Америка, се укрепват взаимно. Сегментите от Fox News на Карлсън се появяват в съветската агитация. И когато американският уебсайт Infowars възкреси безпричинно съветско изказване, че Съединените щати финансират лаборатории за биологични оръжия в Украйна, Путин повтори историята на Infowars.

От всичко това да се заключи, че властническите хора мислят еднообразно, значи да пропуснем една по-дълбока истина. Путин, Тръмп, Карлсън и все по-голям брой десни коментатори и деятели разпространяват съвсем същия роман - по съвсем същата причина.

Не забравяйте, че Путин бе подложен на власт от съветската олигархия, която стана необикновено богата посредством изсмукване на благосъстоянията на някогашния Съветски съюз. По същия метод Тръмп и радикалната десница в Америка са финансирани от американска олигархия - Рупърт Мърдок, Чарлз Кох, Ребека Мърсър (дъщеря на магната на хедж фондовете Робърт Мърсър), основният изпълнителен шеф на Blackstone Стивън Шварцман и други милиардери.

Какво получават тези две групи олигарси в подмяна? " Силни " хора, които отклоняват вниманието на обществото от кражба на техните стопански системи от страна на олигарсите, към културни страхове да бъдат завладени от " другия ". Целта на Путин е да подхранва съветската етническа горделивост и шовинизъм. Тръмп-Карлсън-радикалната десница целят да подхранват белия американски шовинизъм.

И в двата случая " мощните " хора и техните съдружници са митологизирали една " превъзхождаща " просвета (пълна с истории за основаване на кръвни връзки, родини и религия), за които се допуска, че е застрашена от декадентски сили, възнамеряващи да я нападат и завладеят.

За Путин декадентската мощ е Западът. Както той сподели в петък, " нашата просвета от самото начало пази идентичността на Русия ", която " приема всичко най-хубаво и креативно, само че отхвърля лъжливото и мимолетното, това, което унищожава приемствеността на нашите духовни полезности, морални правила и историческа памет ". Оттук и митичното опрощение за връщането на Украйна от съблазнителната, само че по-низша западна просвета, която заплашва да завладее нея и Русия.

Националистическият разказ на Тръмп-Карлсън е сходен: преобладаващата бяла християнска просвета в Америка е застрашена от чернокожи хора, имигранти и " крайбрежни " елити, които заплашват да я победят.

Културните войни, които в този момент се провеждат от Републиканската партия против транссексуални хора, гейове, небогати дами и учебни заведения, които преподават за секса и историята на расизма в Америка, се появяват от същия роман като културната война на Путин против " декадентския " Запад, цялостен със " социокултурни разстройства ". Както и изказванието на десницата, че " секуларистите " по думите на някогашния основен прокурор на Тръмп Уилям Бар са направили " непреклонно нахлуване против религията и обичайните полезности ".

Тези облици послужиха за похищение на вниманието от систематичните стопански грабежи, които олигарсите подхващат, оставяйки множеството хора небогати и тревожни. Ето за какво недоволствата, които Путин, Тръмп, Карлсън и Републиканската партия употребяват, са непрекъснато културни; те в никакъв случай не са стопански, в никакъв случай не са свързани с класата и сигурно не са за хищническите набези на свръхбогатите.

Днешните олигарси и " мощни " мъже (заедно с техните рупори и лакеи) се пробват да оправдаят своето благосъстояние и власт, като нападат демократичните полезности, които са оформили Запада, започвайки с просвещението през 17-ти и 18-ти век - полезностите на толерантността, неприкритост, народна власт, самоуправление, равни права и господство на закона. Тези полезности са несъвместими с общество от олигарси и автократи.

В последна сметка олигарсите и автократите ще изгубят. Путин няма да успее да покори Украйна, Тръмп няма да бъде избран отново за президент, а Карлсън и сходните му няма да убедят американците да се откажат от американските идеали.

Но културните войни няма да приключат скоро, тъй като толкоз доста благосъстояние и власт са се консолидирали на върха на Америка, Русия и другаде по света, че антилибералните сили се нахъсват, с цел да се оправдаят.
Източник: news.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР