В реч на специално събитие пред представители на световни медии,

...
В реч на специално събитие пред представители на световни медии,
Коментари Харесай

„Мястото на цигарите е в музеите“, заяви в Лондон главният изпълнителен директор на ФМИ Яцек Олчак

В тирада на особено събитие пред представители на международни медии, политици и регулатори в UnHerd Club* в Лондон, основният изпълнителен шеф на Филип Морис Интернешънъл Яцек Олчак беше безапелационен, че научно потвърдените бездимни други възможности могат да ускорят процеса на понижаване на пушенето на цигари и прикани държавните управления да последват сполучливите образци на страни, като Швеция, Япония и Англия. В тези страни посредством поддръжка на необятен избор от бездимни други възможности на цигарите, равнището на тютюнопушене е намаляло доста по-бързо спрямо доста страни по света. В речта си той уточни, че прилаганите от десетки години ограничения и политики за понижаване на тютюнопушенето не дават задоволително бързо приемлив резултат в световен проект и може би даже способстват за продължение на тютюнопушенето.

Позовавайки се на хипотетично моделиране на здравни данни, индикатори и прогнози на Световната здравна организация, Олчак показа допълваща разработка към главната задача за бъдеще без пушек на компанията, наречена „ ВЪЗДЕЙСТВИЕТО ОТ БЕЗДЕЙСТВИЕТО ". С нея се прави оценка отрицателният резултат, в случай че се подценяват науката, данните и напредъкът в действителния свят по отношение на другите възможности без пушек и се не престават единствено обичайните ограничения за понижаване на пушенето.

„ Чрез методите на моделиране на историческите и на прогнозните данни на СЗО, ние можем да покажем евентуалния позитивен резултат върху здравните индикатори, в това число върху заболеваемостта и смъртността, в случай че актуалните пушачи преминат напълно на бездимни други възможности спрямо резултата, който би се постигнал единствено с осъществяване на прилаганите до момента ограничения за надзор на тютюна ", заяви Яцек Олчак. Той посочи парадокса, че бездимните други възможности са даже забранявани в някои страни, а цигарите, макар че потвърдено предизвикват по-голяма щета, не престават да се продават. Макар че това моделиране има своите ограничавания и е учредено на хипотези, цената за публичното здраве, в случай че ролята на бездимните други възможности бъде подценена, може да е в действителност голяма за потребителите и обществата.

„ Ако обичайните ограничения за надзор на тютюнопушенето се ползват строго и се съчетаят със стимулиране на по-широк достъп до по-добри други възможности с понижен риск, можем да предвидим капацитет за 10-кратно понижаване на смъртността в международен мащаб, дължаща се на заболявания, свързани с тютюнопушенето ", добави основният изпълнителен шеф на Филип Морис Интернешънъл.

През 2016 година Филип Морис Интернешънъл пое ангажимент да се преориентира от цигари към бездимни други възможности в посока създаване на бъдеще без цигарен пушек. От 2008 година насам компанията влага над USD 10.5 милиарда (към 31 март 2023 г.) в създаването и реализацията на бездимни други възможности и към днешна дата те образуват съвсем 35% от общите ѝ чисти доходи. Мисията, изясни Олчак, е да се понижи тютюнопушенето посредством подмяна на цигарите с по-малко нездравословни други възможности и в последна сметка цигарите да останат в предишното. Но комбинацията от сляпа опозиция против новите други възможности от разнообразни неправителствени организации и предоверяването на така наречен принцип на нерешителност, който някои поясняват като " по-добре да не вършим нищо, до момента в който не знаем всичко " от страна на редица държавни управления, основава спънки пред напредъка и опциите да се върви по-ускорено към реализиране на бъдеще без пушек.

Яцек Олчак прикани държавните управления да последват положителните образци на Швеция, Япония и Англия. Той насочи предизвикателство и към неправителствените организации, борещи се с тютюнопушенето, да премислят настройките си и да престанат да попречват нововъведенията, а по-скоро да работят за постигането на общата цел за по-бързо създаване на бъдеще без пушек.

Източник: cross.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР