В реалните договорки, които ще дойдат до два дни, България

...
В реалните договорки, които ще дойдат до два дни, България
Коментари Харесай

Кирил Петков: България ще получи дерогация за петролното ембарго до края на 2024 г.

" В действителните сделки, които ще дойдат до два дни, България ще има обособен параграф, на който ще има дерогация особено за нас до края на 2024 година " - това разгласи министър председателят Кирил Петков по отношение на, което Европейския съюз ще наложи над Русия.

" Това ни дава опция нашата рафинерия да бъде оправена, с цел да може да работи на различен нефт. Ние оставаме единствената страна, която има достъп до пристанище, само че има дерогация. Това е поради разбирането, че нашата рафинерия е направена, с цел да работи с съветски нефт и ще отнеме време това да се оправи, " добави министър-председателят.

Той сподели още, че е удовлетворен от приемането на шестия пакет със наказания против Кремъл: " Голяма част от паричните потоци на Русия ще спрат, тъй като това ще покрие към 90% от петрола на Европа, което е доста мощна позиция. "

Петков удостовери, че от през днешния ден в Нидерландия са спрели доставките на съветски газ, а се чака същото да се случи и в Дания.

" За страдание Путин продължава да употребява този механизъм с рубли, с цел да стопира потока до обособените страни, " установи той. " Вече никой не може да споделя, че това е особено за България или Полша. "

Българският министър председател разяснява и опозицията от страна на унгарския си сътрудник Виктор Орбан, който дълго време спираше приемането на ембаргото. Кирил Петков разясни, че България не е била в позиция да насочи " остри " искания против Унгария, защото също желае дерогация. Определи като " огромна стъпка " 90-те % прекъсване на петролните покупки от Русия.

Министър-председателят приказва и по тематиката за за украинските бежанци на територията на страната:

" За три месеца давахме невиждана поддръжка в едни от хубавите хотели на България. Сега влизаме в по-нормални рамки. Все отново те са бежанци. Българската страна не може да продължи до безспир да поддържа такова първокласно обитаваме. Влизаме в една действителност, която е по-близка до това, което може да се чака за бежанците, " сподели той.

" Вицепремиерът Константинова ме увери, че изискванията са положителни. Нямаме някакви прекомерно неприятни условия, просто не са в хотелите. "

Петков добави, че по тематиката Северна Македония се прави " доста огромна работа " на равнище Министерство на външните работи.

" Преди на чисто професионално равнище сред дипломатите да се стигне до обща концепция по какъв начин може да се върви напред, не можем да потвърдим нищо откъм действителни стъпки. Едно нещо удостоверявам, с цел да се избегнат злоупотреби по тематиката - без значение от това какво се договорят дипломатите, преди да се направи каквото и да е, ще се мине през Народното събрание. Парламентът е последната инстанция - няма да има скрито-покрито пред българския народ и всички ще имаме една обща визия. "
Източник: boulevardbulgaria.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР