В реакторната сграда на втори енергоблок на новоизграждащата се АЕЦ

...
В реакторната сграда на втори енергоблок на новоизграждащата се АЕЦ
Коментари Харесай

Завърши ключова операция на новата АЕЦ в Турция

В реакторната постройка на втори енергоблок на новоизграждащата се АЕЦ „ Аккую “ в Турция инсталираха втория пласт на вътрешната защитна обвивка (ВЗО), която е един от главните детайли на системата за сигурност на централата. Обвивката обезпечава отбраната на реакторното поделение и е опора за полярния кран, благодарение на който при употребата на АЕЦ се извършват интервенции по обслужването на реактора.

ВЗО е построена от стоманена обшивка, осигуряваща херметичност на реакторното поделение, и специфичен бетон. Вторият пласт на обвивката е железна структура, формирана от 24 секции. Масата на секциите е от 5 до 7 тона, а височината – 6 метра. Те са заварени между тях и се съединяват в единна цилиндрична структура, която е висока 12 метра. Монтирането на равнището на вътрешната защитна обвивка е комплицирана и продължителна софтуерна интервенция, а след монтажа височината на реакторната постройка на втори енергоблок се усили с 12 метра и доближи 16,95 метра.

„ Завърши още едно значимо събитие за тази година – монтирането на втория пласт на вътрешната защитна обвивка на реакторното поделение. В продължение на няколко месеца експертите правиха монтажа на секциите в единна структура В реакторното поделение на втори енергоблок в този момент продължава работата по създаване на шахтата на реактора “, акцентира шефът на изграждащата се АЕЦ Сергей Буцких. Секциите на вътрешната защитна обвивка са създадени в цех в Ленинградска област. Оборудването бе превозено по море от Санкт Петербург до площадката на АЕЦ „ Акуую “ в провинция Мерсин, Турция. Реакторните здания на енергоблоковете на АЕЦ „ Аккую “ се оборудват с двойна защитна обвивка. Външната обвивка е направена от стоманобетон и е проектирана по този начин, че да устоя всевъзможни рискови външни въздействия – трусове до девета степен, цунами, урагани и други.
Източник: fakti.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР