В разцвета на риалити телевизията, която не се интересуваше от

...
В разцвета на риалити телевизията, която не се интересуваше от
Коментари Харесай

Да си припомним странния експеримент, в който 20 деца бяха оставени сами в две къщи

В разцвета на риалити малкия екран, която не се интересуваше от етиката, едно риалити шоу в Обединеното кралство настани 10 момчета и 10 девойки в обособени къщи, с цел да се грижат за себе си, без контрол от възрастни.

Децата, всички на възраст 11 или 12 години, бяха снабдени с храна, пари, играчки и почистващи уреди за „ опита “.

Бяха оставени независимо, с ангажимента, че екипът ще се намеси, в случай че има проблеми с сигурността им. Децата бяха снимани от самото начало, като фрагментите бяха излъчени в документалния филм на английския Channel 4 – “Boys and Girls Alone ”.

Имаше огромна разлика в държанието на момчетата и девойките. 

Докато девойките готвеха, чистеха и проведоха фешън ревю с развлекателна цел, момчетата незабавно се заеха да сеят безпорядък в къщата и да вършат бели. След няколко дни момчетата се разделиха на две групи, спящи в две разнообразни спални. След това се опитваха да се опълчват между тях. 

Едната група решила да държи другата будна, откакто поспали по-рано, пробвайки се непрекъснато да влязат в стаята на другите и викайки мощно. Между момчетата избухна спор, откакто една от тениските на едно от тях беше боядисана и покрита с крем за бръснене. Но с изключение на няколко дребни разногласието и смешки, никой не беше засегнат.

Първият миг на напрежение за девойките настъпи, когато котката на съседа влезе в къщата и всички те се пробваха да се погрижат за нея.

Въпреки че реалокираха всички кревати в една стая и готвиха и се хранеха дружно, девойките в последна сметка се тормозеха. Две от девойките вземат решение да изоставен къщата, преди опитът да завърши.

Въпреки че е забавно за гледане, не можете да екстраполирате доста от опита.

От една страна поради съществуването на камери и от друга заради естеството на опита. Има образци от действителния живот на изолирани деца, в това число един през 1965 година, когато шест момчета се пробват да избягат и да отидат с лодка до Фиджи. Те заспиват по някое време, откакто крадат лодка. След дни на блуждаене, остават блокирани на дребен остров за 15 месеца.

Преди да бъдат избавени, момчетата сформират график за отговорности към лагера си. Правят музикални принадлежности, с цел да се забавляват, и се пробват да създадат собствен личен сал. Едно от момчетата пада от канара и си чупи крайници по време на престоя им. Другите наместили крайници му и го обездвижили с пръчки. Грижат се за него, до момента в който оздравее.

Те най-сетне били избавени в неделя, 11 септември 1966 година Местният доктор по-късно показва учудване от мускулестото им телосложение и съвършено излекувания крайник на потърпевшото момче. Но това не е краят на историята на момчетата, тъй като когато идват назад в Нукуалофа (от където са), полицията се качва на лодката, арестува момчетата и ги хвърля в пандиза. Г-н Таниела Ухила, чиято ветроходна лодка са „ заели ” момчетата преди 15 месеца, към момента е гневен и взема решение да повдигне обвиняване.

Какъв е изводът?

Дали поради времето, в което се случват едното и другото, методът, по който протича всичко, е друг? Или пък по-стерилните и безвредни условия в риалитито повлияват на държанието на децата? Може би самата концепция за риалити включва в себе си неща, които целят да се получи това, което ще се гледа, а не това, което се случва естествено? Доста забавна тематика, все толкоз настояща и до през днешния ден.

Източник: kaldata.com

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР